Toscana – dag 4

2008-07-12

♦♦♦


Vår sista dag i Florens. Nästa mål i den underbara regionen Toscana är den gamla staden Siena med etruskiskt ursprung med ett stopp i Vinci. Vi åt en ordentlig frukost på hotellet innan vi checkade ut. Eftersom vi skulle åka runt i Toscana hade vi innan hyrt bil för de dagarna av Eurocar, genom Ticket som bokade flyg, hotell och bil. Med karta och navigator begav vi oss iväg i det heta Florens för att hämta ut bilen. Det är inte alltid lätt att hitta i Florens eftersom en del av vägarna är dubbelnumrerade. Vi visste inte vilken som var gällande. På Europcar fick vi ut våran Fiat och med hjälp av navigatorn tog vi oss till Vinci längs autostrada och små kringelkroksvägar. Det var 36 grader varmt ute.

Vinci är den lilla byn där Leonardo da Vinci föddes precis utanför. Hans födelsehus är bevarat fast utan möbler. Det var ett enkelt stenhus med en orolig utsikt och vägen dit var kantad av olivträd. Olivträden bar redan frukt, men den var inte mogen. Vi smakade och oliverna var träiga än. Mycket vacker omgivning.

I byn Vinci har de byggt maskiner efter hans fantastiskt utförliga ritningar. Vi var inne och tittade och fascinerades. Verkligen jättekul att de byggt efter hans ritningar! Byn Vinci är liten, men fin.

♦♦♦ LUNCH ♦♦♦


Vi åt lunch i Vinci på en enkel trattoria. Det var helt tomt där inne förutom vi och en annan familj.

Antipasto
Crostinis

Pizza
Pizza Margherite

Det var tre stycken stora crostinis, nästan som mindre bruschetta. På dem var det tomat, karljoghansvampsröra och varm kycklingleverröra. Den sistnämnda var sträv i smaken men god. Dock tänkte jag på Whiskas och om Tigris skulle ha gillat den. Ville inte förstöra Jonas apetit.

Pizzorna var okej, inget mer. Faktiskt lite mer lika de som serveras i Sverige, fast bättre.


Efter Vinci var det full fart till Siena. Vi checkade in på vårt hotell Palazzo dei Priori. Hotellet var ganska nytt och modernt. Vårt rum var svalt och skönt. Luftkonditionering är ett måste i den här värmen. Trötta som var var så var vi inte sugna på att gå och leta efter en restaurang då hotellet låg en liten bit utanför Siena. Vi tog hjälp av receptionisten som rekomenderade da Michele av de restauranger som låg närmast. Till centrala delen av Siena skulle det ta ungefär 15-20 minuter att gå från vårt hotell och det ligger högt.

♦♦♦ MIDDAG ♦♦♦


Vi åt middag på ristorante da Michele, via Massetana 64/68. Vi satt på deras uteservering omgärdad av buskar och med tygtak så det kändes som inne fast vi var ute.

Antipasto
♦ Fonduta di Formaggi Calda Servita con Crostoncini di Pane Tostato 

Primi piatti
♦ Gnocchetti di Patate con Porcini, Pistilli di Zafferano, Scagliati di Mandorle e…
♦ Pici alla Contadina

Dolci
♦ Panna cotta con cioccolata e caramel
♦ Tiramisu

Vi delade på en antipasto bestående av ostfondue av ostarna gorgonzola, taleggio samt pecorino serverat med vitt rostat bröd. Fonduen serverades i en liten keramikgrej med värmeljus under. Gott! Väldigt mättande för en person.

Gnocchietto är som minignocchi av potatis. Här serverade med pancetta, karljohanssvamp som är så vanlig i regionen och parmesan. Av saffranen märktes inget, ej heller av mandlarna. Pancettan var tjock, mer som sidfläsk i storlek och ej tunn som bacon. Finriven parmesan med nymald svartpeppar dekorerade tallriken som en ring. Jonas valde pici alla contadina som betyder typ pici serverat på bondskt vis. Pici är en grövre, tjockare spaghetti och till den serverades bolognese och karljohansvamp. Pici är vanligt i regionen och är handrullad tjockare spaghetti likaså är papardelle och tagliatelle vanligt.

Tiramisun  – godare än den i Florens. Jonas var verkligt förtjust. Saftig! Panna cottan var med vit choklad och creme caramel och över panna cottan karamellsås. Panna cottan serverades uppstjälpt på ett fat. Tallriken var stor och vackert dekorerad med karamellsåsen i smala ränder som utjorde ett mönster och med små bitar av vit choklad. Det var en mycket söt panna cotta i två skikt utan smakskillnad mellan skikten. God – men väl söt. Mycket fast i konsistensen. Fastare än vad jag gör den. Vi bytte tallriken efter ett tag då Jonas trånade så efter Tiramisun. Och jag är den som är mest förtjust i puddingar av olika slag.

Till desserten drack jag Vino Santo och Jonas ett siciliansk dessertvin från Kuddia, antingen Moscato di Pantelleria eller Passito di Pantelleria. Vino Santo var torrt, inte så gott. Det jag provat hemma var sött och mer likt Marsala. Det blev en missuppfattning med dessertvinet på grund av språket. Jonas ville ha ett dessertvin från Toscana och trodde att han fick det. Jag hörde att det var från Sicilien och trodde att han ville ha det så. Dessertvinet från Sicilien var jättegott och det skulle vi gärna vilja få tag i hemma – om det går.

Bild från en enorm lavendelbuske i Siena.Vägen upp till Leonardo da Vincis födelsehus i Vinci, Toscana.Oliver på olivträd utanför Leonardo da Vincis födelsehus i Vinci, Toscana.Vy över bördiga Vincis omgivningar i Toscana.Grönt och prunkande i Vinci. Det växer och växer och växer...Leonardo da Vincis födelsehus med ingången i Vinci, Toscana.


Etiketter: , , , , , , , , .

Annons

Ett svar

  1. […] Det ursprungliga receptet kommer från Jamie Olivers underbara kokbok Jamies Italien. I denna kokbok finns också de underbara recepten på ugnsstekt butternut squash och pollo alla cacciatore – en favoritkycklingrätt. Dessutom hittills oprövade recept på tonfisköttbullar, hel fisk bakad i salt samt två rätter vi åt i Toscana: silkesnäsdukar med pestosås när vi var i Volterra och pici som är en toskansk pasta som vi först åt i Siena. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: