Toscana – dag 5

2008-07-13

♦♦♦

Vår andra dag i Siena. Vi åt frukost på hotellet. Härligt att få caffe latte på en hotellfrukost. Det var mycket frukt på frukostbuffén, färsk ananas, vattenmelon, galiamelon, färsk persika samt banan, äpple. Även här serverades torta på morgonen, eller kaka som det heter i Sverige. Den ena var körsbärskaka och så fort jag läser körsbär blir jag sugen. Men, men den var faktikst inte god – det var en hård körsbärsmarmelad i. Jonas provade aprikos eller persikokakan, en sorts fruktig sockerkaka.

Mitt emot hoteller låg en gård och vi vaknade under senare delen av natten av deras tupp som gol. Det var ett mysigt, lantligt stenhus och på höjden växte vinrankor. Utanför hotellet växte enorma buskar av lavendel. Jag har aldrig sett sådana stora lavendelbuskar, inte ens i närheten. Det var otroligt vackra och väldoftande.

Efter frukost begav vi oss upp till centrala Siena som ligger på en höjd, ett berg. Det är en gammal bergsstad med mur byggd med i princip alla hus i Sienafärg, en terracotta röd färg. Till och med de nya områdena runt gamla Siena är sienafärgade. Vackert! Jag tror Siena är den vackraste staden vi besökt. Den känns gammal och romantisk – välbevarad och ej turistisk. En anledning till att Siena är så välbevarat är tydligen att Siena drabbades av pesten vilket satte stopp för deras blomstrande tid. Därefter fanns varken pengar eller männsikor för att bygga nya hus. Så det är välbevarat. Siena är nu en liten stad med cirka 50 000 invånare.

Vi besökte Sienas vackra katedral som är belägen på stadens högsta höjd och syns långt bort. Egentligen skulle katedralen varit mycket mycket större och blivit Italiens största katedral. Den nuvarande katedralen skulle bara utgöra tvärskeppet i den planerade gigantiska kyrkan. Katedralen är bra pampig att se som den är nu. Vackert tvärrandiga pelare inuti katedralen av marmor i svart och vitt gör den extra effektfullt. Den har härliga spetsiga former – jag gillar den gotiska stilen – men är samtidigt ljus. Biblioteket i katedralen var fantastiskt vackert med dess golv i arabisk stil och dess målade tak.


♦♦♦ LUNCH ♦♦♦

Vi åt lunch inne i Siena. Först fanns det inte plats inne, men så började det regna och bli lite kyligt. Efter vi beställt fanns det plats inne och vi flyttade in.

Antipasto
Misti …

Primi piatti
Ravioli con salvia e burro
Spaghetti al pesto

Dolce
♦ Panna cotta al bosco

Antipaston bestod av misti någonting vilket var blandade charkuterier: två sorters salami, prosciutto samt lätt rostat vitt bröd med olivolja och torkade örter.

Ravioli fylld med ricotta och spenat serverad med salviablad och smält smör verkar vanlig i regionen Toscana, då rätten ofta förekommer på menyerna vi sett. Det är en mild och mycket god rätt, som vi med säkerhet kommer prova att laga hemma – så då blir det till att damma av pastamaskinen. Återigen valde jag den rätten. Den andra primo piatto var spaghetti med pesto.

Sötsugen som jag var och alltid redo för pudding blev det dolce: panna cotta med bosco, skogsbärssås silad utan bär serverad ovanpå panna cottan som var serverad i ett glass, typ glassglas stående på en assiett. Ingen vanilj i  – i alla fall ingen äkta och fastare i konsistensen än min. God, men väldigt söt bärsås. Panna cotta är vanligt och ofta serverad med en sås (ofta silad) av blandade bär, skogsbär. Hittills har det aldrig varit vanilj i panna cottan.

♦♦♦

Siena är främst känt för Palio, en hästkapplöpning som hålls två gånger per år på det halvmåneformade torget Piazza del Campo, mitt i staden. Då tävlar de olika contradi mot varandra. Så efter lunch begav vi oss till Piazza del Campo. Meningen var att vi skulle klättra upp i Palazzo Pubblicos höga torn och njuta av utsikten. Men det var så kvavt där vi skulle gå, så  – nej det gick tyvärr inte. Jag vågade inte. Jonas förstod. Vi fick nöja oss med att avnjuta det vackra torget och stämningen på ett av kaférna på torget.

Vi strosade runt i staden. I en av affärerna provsmakade vi Panforte i 4 olika smaksättningar. Panforte kan vara smaksatt på lite olika sätt, där smaksatt med kanel, mörk choklad, torkad aprikos med mera. Mycket goda allihop. Det var den gamla farbrons son som bakade dem, berättade han stolt. Vi köpte med oss en bit med kanel(canello) Hållbarheten på panforte är otroliga 3-4 månader. Men så är panforte hårt kryddad. Panforte betyder starkt bröd. Dess ursprungliga namn panpepato, pepparbröd, då det är ett bröd med stark peppar i. Svartpeppar? Det sägs att Panforte ska innehålla 17 ingredienser, det vill säga lika många indredienser som antalet contradi inom Sienas stadsmur. Panforte smakar som pepparkaka, kanske mjuk pepparkaka eller pepparkaksdeg men med en distinkt pepparsmak. Faktiskt riktigt stark pepparsmak. Jättegod i små portioner och ett absolut måste till glöggen i år. Panforte är en specialitet med gamla anor från Siena – och det kan inte passa bättre än att köpa den just i Siena.

Vi kollade upp en restaurang vi sett tips om i boken Topp tio Toscana. Eftersom det var söndag var en del restauranger stängda. Vi gick förbi och tittade på en som såg mycket trevlig ut. Efter en titt på deras meny var valet givet. Dessutom såg det mysigt ut därinne. Det var stängt, men vi knackade på och Jonas lyckades boka bord. Ett val som senare visade sig vara helt rätt.

På hotellet tog sedan det lugnt och drack vår dagliga skvätt Sambuca.

 

♦♦♦ MIDDAG ♦♦♦

 

Vi åt middag på Antica Osteria da Divo, via Franciosa 29. Matsalen låg en halvtrappa ner med väggar i sten, högt i tak och medelstidsstämning. Den ena väggen är tydligen en del av den andra ringmuren runt staden. Det var otroligt mysigt och romantiskt.

Primi piatti
♦ Ravioli di melanzane al profumo di origano con pomodoro concassè, pesto toscano e pinoli tostati
♦ Crespella di branzino e dragoncello su bisquet di crostacci e julienne di verdura

Secondi piatti
♦ Medaglione di Tonno ai semi di papavero, chips di patate e salsa di capperi
♦ Filetto di Rombo al Rosmarino e chips di patate

Dolce
♦ Cannolo ai pistacchi
con crema chantilly e frutti di bosco freschi

Den hitintills mysigaste och mest romantiska restaurangen. Vi satt i en hörna där det kändes avskilt och mysigt. Det bjöds på Pro Secco, vilket verkar vanligt här samt en liten aptitretare. Aptitretaren bestod av en liten fyrkant väl genomstekt tonfisk toppad med en vit klick som smakade majonäs samt 1-2 kapris, serverad på en krokad sked. Delikat! Roliga skedar! De kunde sättas fast i assietten.

Vi hoppade över antipaston och gick direkt in på pastan(primi piatti). Jag valde en ravioli med aubergine med sås av tomatfiléer och rostade pinjenötter. Jonas valde en annan pasta, crepelle. Det var en vikt pastasort ungefär som en ihopvikt crêpes med fisk i och toppad med någon slags finriven rå morot.

Huvudrätten bestod av grillade tonfiskmedaljoner med tagliatelle av morötter och zucchini samt runtom friterad änglahårspotatis. Den friterade potatisen var verkligen tunn och härligt krispig. Den andra huvudrätten bestod av piggvarfilé med skinnet kvar toppad med extremt tunna skivor av potatis. Troligtvis tillagad i ugnen – ingen grillsmak. Contorni som ingick var friterade våfflade potatisskivor samt en skållad körsbärstomat med skinnet kvar som en liten capé med vid kvisten.

Till maten drack i ett gott vitt vin.

Som efterrätt blev det cannoli med Chantillyfyllning och färska bär runtom, bland annat ett enda hallon (som jag råkade äta upp), jordgubbe. Gott! Vi delade och fick varsin cannolo. Cannoli är ett sicilianskt bakverk, ett hårt rör av stekt deg, som brukar fyllas med godsaker för dessert, t.ex smaksatt ricottaost. Cannolo betyder lilla röret. Chantillykräm är vispad grädde smaksatt med vanilj.

Dessförinnan fick vi en liten rund chokladkaka, chokladfondant. Inte min grej, men gott. Jonas är den som är mest förtjust i chokladgrejer.

Till espresson fick vi en assiett med flera olika minikaffebröd. Sött och läckert. Därefter blev vi bjudna på Limoncello som var mycket mycket god. Inte alls som den vi har hemma – som jag köpte för flaskan. Dumt gjort.

♦♦♦

Piazza del Campo, Siena.Ravioli med smör och salvia - en vanlig rätt på menyerna i Toscana.Tegelkyrkan San Domenico från år 1226, Siena.

♦♦♦

Etiketter: , , , , , , , , .

Annons

2 svar

  1. […] Siena där panforte görs som inte ens är en regional kaka utan bara görs i Siena. När jag var i Siena förra sommaren provsmakade jag några olika panforte och naturligtvis fick en bit följa med hem. […]

  2. […] och morötter fick vi till tonfiskmedaljonger på en av de bästa restauranger vi åt på i Toscana, Antica Osteria da Divo i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: