Engelska scones

10 st

Runda små läckra engelska scones som äts varma med smör, lättvispad grädde och marmelad – förslagsvis rosenbladsgelén.

När jag växte upp bakade min mamma scones då och då som vi åt med smör som smälte och ost till te. Jag tyckte det var hur gott som helst. Nu var det länge sedan sist. Senaste var för många år sedan nere i Skåne på ett trädgårscafé, serverat på engelskt vis till eftermiddagste med diverse marmelader och lättvispad grädde.

Scones är ett snabbbröd då bakpulver används som jäsmedel och jäsning är obefintlig.  Oftast bakas de ut som en rund platta som naggas lite med en gaffel och korsas med kniv till fyra delar. När brödet är färdiggräddat bryts brödet i fyra delar och dessa delas i ytterligare två halvor  – en ovansida och en undersida. Scones ätes varma och nybakade. Dessa scones är små och runda – mer lika de jag åt i Skåne.

Scones har sitt ursprung i Storbritannien där de ofta äts med marmelad, sylt och clotted cream eller färskost samt naturligtvis med en kopp nybryggt te.

Annat gott på engelska scones: nypongelé, nyponmarmelad, fikonmarmelad. Ostscones är också gott, som engelska scones fast med parmesan i.
Små läckra engelska scones.
Ingredienser
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 g smör, rumsvarmt
1,5 dl vispgrädde
2 msk vispgrädde till pensling

Beskrivning
Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Lägg i smöret och nyp ihop ingredinserna. Tillsätt grädden och knåda snabbt till en smidig deg. Överarbeta inte! 

Platta ut till en cirka 1,5-2 cm tjock platta och tag ut rundlar med hjälp av ett mått eller ett glas ca 6 cm i diameter. Våra seltzerglas är perfekta som mått!  Tryck ihop degresterna efter först uttagningen och platta till igen till en 1,5-2 cm tjock platta och ta ut nya rundlar. Upprepa igen om de behövs. Pensla med grädden. Grädda på bakpappersklädd plåt ca tio minuter tills de fått fin färg.

 Ätes varma med smör, lättvispad grädde och en god marmelad.

Små läckra engelska scones med rosenbladsgelé och lättvispad grädde.

Etiketter: , , , , , , .

Annons

14 svar

  1. […] kan tänka mig aroniasylten till engelska scones och till fläskpannkaka. God också i […]

  2. […] tror att det blir smaskigt på saffransvåfflor… Men annars kanske på engelska scones kryddade med lite saffran och en klick lättvispad grädde eller clotted cream. Vi provar den till […]

  3. […] E Eget vaniljsocker Engelska scones […]

  4. […] jag gjorde i somras blev en riktig succé här hemma. Helt ljuvlig var den till scones och te. Nu är rossäsongen över sedan en månad tillbaka, tyvärr. Men det borde gå att göra […]

  5. […] latté. Rosenbladsgelén var himla god redan ljummen att smaka på..och helt ljuvlig på små scones som serverades här hemma till […]

  6. […] Scones äts nybakade och varma. Dessa ostscones är små runda fina scones, ungefär som engelska scones fast med ost, en parmesansort Grana Padano. Variera med riktig parmesan, cheddar, västerbotten […]

  7. […] Stockholmsmässan 23 – Världsboksdagen, ny kokbok? 23 – Englands nationaldag, scones 30 – […]

  8. […] sedan, vitello tonnato, clotted cram – som jag skulle gjort bums om jag bara kunnat baka engelska scones, för lite rosenbladsgelé har jag kvar i kylen, siciliansk fiskgryta med torsk och […]

  9. […] och eventuellt en tunn skiva lök eller två. Hur gott som helst. Annars så hade jag velat göra engelska scones med clotted cream och en klick rosenbladsgelé. […]

  10. […] orkade äta upp… Hade nog behövt det med tanke på allt rödvin det blev… Just det, scones önskades…så det får jag baka nästa […]

  11. […] Stockholmsmässan 23 – Världsboksdagen, ny kokbok? 23 – Englands nationaldag, scones 30 – […]

  12. […] serveras annars ofta med marmelad och lättvispad grädde, men då föredrar jag så scones som engelska scones. Scones serveras nygräddade, men jag gillar dem även kalla och förvarar dem i aluminiumfolie så […]

  13. […] Färska blåbär med gräddmjölk Blåbärsgalette Engelska scones, engelska med blåbärssylt, lättvispad grädde & nyplockade […]

  14. […] I alla fall receptet jag fått ska testas nästa vecka.. Ska också komma ihåg eftermiddagste med engelska små scones med blåbärssylt, blåbär och lättvispad grädde som vi avnjöt sist här […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: