Veckomeny vecka 3

Tog en riktig lång härlig vinterpromenad och det snöade nästan hela tiden. Riktigt mysigt faktiskt. Sedan slöade vi, lagade vardagsmat tillsammans och spelade Besserwisser. Mmmm gott med hemlagat potatismos och stekt falukorv. Hemma kollade jag mina DSV-mail och fick reda på att jag klarade min DW-tenta som jag haft sådan ångest för. Med marginal dessutom. Blev så hysteriskt glad att jag inte kunde somna förrän runt 5 tiden på morgonen efter att ha satt i mig en chokladask med körsbär i choklad. Förresten hittade körsbärspraliner, sådana där härliga körsbär marinerade i konjak inuti en chokladpralin i en ICA i Helenelund av alla ställen. Som jag letat i stan… Märke: Warner Hudson.

Klipptid i tisdags och ingen speltisdag. Köpte med mig Österbottens bondost från JukkolaICA här nere och tror det ska vara ungefär som kaffeost, eller rättare sagt hoppas. Det var så gott med det hemlagade potatismoset igår att jag inte kunde tänka mig att äta något annat  – så ja ja det är billig mat och bara göra i ordning och mumsa i sig. Fick i mig lite frukt under natten som sagt så vitaminerna säkrade. Googlade om bondosten och visst är det kaffeost. Ja!! Går under namnen bondost, brödost och till och med knarrost. Mmmm kommer bli en underbar frukost en dag under veckan..

Kan inte låta bli att kolla på matprogrammet Masterchef goes large… Efteråt kom ett annat program som visade sig vara ett riktigt bra matprogram, Two Fat Ladies. Det har jag missat totalt. Under programmet lagades kränärtskockor fyllda med rivet bröd, grovriven parmesan, lite hackad tomat utan skinn och kärnor, halverade kapris, svarta oliver, salt och svartpeppar. Det var lite pyssligt att göra då först en tredjedel typ toppen helt skulle skäras bort och sedan skulle kronärtskockan gröpas ur och alla fibertrådar bort så att man skulle nå botten, sedan fyllas, ställas i en hög vid gryta och därefter på med en tredjedels flaska vitt vin och så svisch in i ugnen. Det var ganska stora kronärtskockor. Åh, om jag hade en ugn så skulle jag provat det i helgen. Har alla ingredienser utom själva kronärtskockan hemma. Recept här. Senare pocherades persikor i en sockerlag där en hel vaniljstång slängdes i. Därefter skalades persikorna, lades upp på fat och över det en hallon coulis fast med strösocker och innan dess kunde Angostura bitter skvättas över – men det är inget för mig. Så fort persikorna kommer ska jag försöka komma ihåg att göra så här med ett par. Just det och sedan pudrades florsocker på och ett pudrat basilikablad, men mynta funkar också. Recept här.

I onsdags var det återigen dags för ett jobbigt tandläkarbesök och efter det bara vila efter ångesten och hitta på något som inte behöver tuggas. Det fick bli sparrissoppa och den blev så himla god. Jag har lagat det förut men verkar inte sparat receptet så jag hittade ett av Per Mobergs. Ljuvlig!

Såg Landet brunsås…och det var inget för mig. Det mesta var ointressant och inget jag kunde relatera till. Trist helt enkelt..! Jag gillar Henrik Schyffert men ja i andra sammanhang, nu blev det för tramsigt. Tillhör inte riktigt gruppen som har mysfredag med alla varianter på tacokryddat.

En av mina barndomsvänner är hemma från Spanien en längre tid och jag tycker det är fantastiskt kul att träffas igen..!! Det slår mig att spansk mat inte alls slagit som italiensk mat i Sverige. Undrar varför. Idag blev det fika hemma hos mig och vi handlade ciabatta, salami och lite annat i affären. Jag kommenterade våra bleka tomater som det inte är någon idé att köpa och valde romansallad som grönsak till mackan. Tydligen är tomaterna lika bleka och fula i Katalonien, då de bästa går på export. Helt otroligt! Galet. Jag tror jag funnit den enda som liksom mig älskar Amaretto! Så nu måste jag få tag i amarettis till en Amaretto Syllabub!

Nytt nummer av ELLE Mat & Vin. Älskar mattidningar… Nja, inte alla. Mmm laxceviche med mango, lotuschips av lotusrot låter spännande, löksoppa – det var länge sedan, vitello tonnato, clotted cram – som jag skulle gjort bums om jag bara kunnat baka engelska scones, för lite rosenbladsgelé har jag kvar i kylen, siciliansk fiskgryta med torsk och couscous…

Slappade bort fredagen och släntrade ner på ICA på eftermiddagen. Blev sugen på Manchego, men lite för dyrt för mig…. Även Gruyure var rätt dyr som jag hade tänkt att ha till löksoppa. Tappade återigen matlusten totalt vid kycklingdisken där även lammköttet finns och ja många delar av lammet finns där plastförpackat. Inget lammhuvud idag men däremot lammtunga, lammtestiklar… Skickade ner en mjölk och grädde i korgen och släppte helt tankarna på att äta kött idag.. Stärkt mig med min starka roséglögg och ett par ostmackor till middag och lite chit chat på Facebook.

I Halv åtta hos mig under veckan serverades bland annat persiljefyllda kalvrulader serverade med ciderkokta morötter, inlagd gurka, gräddsås och kokt potatis, som verkade vara hur gott som helst och något för mig att laga under våren. En av förrätterna var ostron med rödvinsvinägrett och jag tror att jag någon gång ska ge ostron en andra chans. En annan förrätt var svenskinspirerad ravioli med kantarellfyllning och ja nu är det fan i mig dags att göra pasta igen.

Efter att vid upprepade tillfällen blivit suktad av en av mina gamla klasskamraters statusrad på Facebook var jag bara tvungen att laga pannbiff med lök. Mycket uppskattat i all sin enkelhet! Kul!

Myssöndag med sovmorgon och frukost på sängen… Mysigt… Såg senare repriserna på ett par av veckans  matprogram. Nigella Express med ostfondue och körsbärscheesecake – körsbär!!! Wow. Ingen gräddning behövdes heller – så det är något jag kan göra hemma. Så antingen hitta en god körsbärssylt eller koka egen när körsbären finns i handeln igen. När jag flyttade hade jag inte plats att ta med allt, men fonduegrytan kom nog med så ostfondue kan jag göra. Satan vad gott med ost och fyra härliga sorter dessutom: emmentaler, brie, camembert och gruyere som smälts med vitt vin… Sen blev det fransk pankopanerad fisk, goujons med dillmajonäs av bergtungafiléer. Rödspätta funkar också. Så fort de är gyllene i kanterna vid friteringen är de klara. Panko har jag dessutom i skafferiet.

Middagar
Stekt falukorv med hemlagat potatismos, sallad med bl.a. avocado & fårost
Stekt falukorv med hemlagat potatismos
Sparrissoppa
Ciabatta med salami & romansallad
Kavringsmörgåsar med lagrad prästost
Pannbiff med lök med sky, kokt potatis
Pannbiff med gräddig löksås, kokt potatis, konjakslingon

Etiketter: , , , , , , .

Annons

7 svar

 1. Håller med om Landet Brunsås. För egen del tycker jag programmet andades allt för mycket cynism vilket jag försökt utveckla på min blogg? Bäst var Schyffert!!

 2. Master chief goes large är ett ”måste se” program. Så ledsen att jag missade sista programmet i fredags 29/1 där vinnaren i den här omgången Master Chief Goes Large presenterades.. Snälla finns det någon som såg programmet och som kan säga vem som vann titeln.Jag hoppas personligen på Hanna som jag tycker är fenomenal.
  Two fat ladies är också ett par strålande kockar som jag gärna ser mer av. Det är, efter vad jag förstår, inspelat för ca tio år sen. Vet någon om det finns senare program inspelade med dessa damer.

  • Jag missade det också, men repris går på måndag mitt på dagen. Steven Wallis vann 2007 års omgång. 2008 års omgång börjar på måndag. Vinnare för de olika säsongerna kan man finna på Wikipedia fram till 2009.

   Two Fat Ladies kan man också läsa om på Wikipedia där det finns en tabell över de 4 säsongernas avsnitt och innehållet i dem. Inga fler säsonger antar jag eftersom bara en av damerna är kvar i livet, tyvärr.

   • Tack snälla för ditt svar. Nyfikenheten är stillad, smile. Då får jag försöka spela in programmet imorgon för det är alltid kul att se vilka utmaningar de får. Steven är säkerligen en värdig vinnare. Han har hållit måttet många ggr. Nu ska jag vidare till Wikipedia, tack för tipset.

 3. Varsågod & välkommen tillbaka. Hoppas du gillar finalavsnittet. Jag såg det för en stund sedan och det var riktigt bra! Jag skulle vilja provsmaka det de lagar samtidigt som jag kollar…typ smak-TV.

 4. Men åhh här känner jag mig hemma, själv är jag helt galen i matprogram, har sett dem alla du pratar om. Men missar just nu en del Rick Stein kanal 9 på helgerna då jag ibland försover mig och ibland precis somnat…hmmm…
  Suckar över de nya tider för de kraftiga damerna och Masterchef. Jag som precis anpassat mitt liv så allt vart undanstökat och man bara kunde njuta matlagning till åtta. Och sen se reprisen av inspirationsprogrammet Halv Åtta hos mig, med Helge så klart, på webben

  • Hej Carina!

   Wow, vad kul att höra och ja välkommen tillbaka och ströva runt och känna dig hemma här. Jag missar också ofta Rick Stein av samma anledning som dig, tyvärr. Jo och repristiderna är inte bra på de programmen… Missat flera bara denna vecka..

   Ha en trevlig helg!

   //Jessika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: