Rosenbladsgelé

Rosenbladsgelé – ljuvlig gelé av rosenblad med en smak som är lätt parfymerad med stark doft av just rosor. Färgen är vackert rosa.Rosenbladsgelé

Det är roligt att få använda de få saker vi har i trädgården som är ätbara: rabarber, äpplen, oregano, rönnbär, smultron och rosor. Rosor har vi i tre färger, rosa, vita med gult i mitten och mörkröda. Sort? Ingen aning – jag är helt kass på sådant. Just nu blommar de rosa rosorna varför det blev de som jag provade att göra rosenbladsgelé på.

Det enda jag missade var att dekorera den genomskinliga glasburken med några rosenblad – det ska jag prova att göra nästa gång. Kanske det då är bäst att låta rosenbladsgelén svalna lite, kanske 10 minuter, innan den hälls över i burken för att inte skada rosenbladens vackra färg.

Rosenbladsgelén hade jag tänkt att ha till någon lyxig romantisk frukost med brioche och härligt stark caffe latté. Rosenbladsgelén var himla god redan ljummen att smaka på..och helt ljuvlig på små scones som serverades här hemma till eftermiddagsteet.

Det verkar också som om rosenbusken blev glad av att få rosor avklippta och de kommer ännu fler rosenknoppar. Nu är jag noga med att ta bort vissna knoppar och använda utslagna rosor innan de vissnar – till rosenbladsgelé.

Vår rosensäsong: juni-juli. I augusti kommer det bara några enstaka rosor.

2 dl

Ingredienser
2 dl vatten
2 dl rosenblad, hårt sammanpressade
2 dl syltsocker

Beskrivning
Häll vattnet i en kastrull och låt koka upp. Lägg i rosenbladen och låt sjuda på låg värme i 5 minuter. Sila bort rosenbladen i finmaskig sil och pressa ur den vätska som finns kvar i rosenbladen. Sila ytterligare en gång om det behövs – rosenbladsgelén ska bli klar.

Häll i syltsocker och låt koka upp och koka i 5 minuter.

Häll upp rosenbladsgelén i en steraliserad glasburk. Med sterialiserad menas att burken och burklocket kokats i vatten precis innan.

Låt svalna något innan rosenbladsgelén ställs in i kylskåpet.

Små läckra engelska scones med rosenbladsgelé och lättvispad grädde.

Etiketter: , , , , , , , .

Annonser

6 svar

  1. […] Runda små läckra engelska scones som äts varma med smör, lättvispad grädde och marmelad – förslagsvis rosenbladsgelén. […]

  2. […] Rosenbladsgelén jag gjorde i somras blev en riktig succé här hemma. Helt ljuvlig var den till scones och te. Nu är rossäsongen över sedan en månad tillbaka, tyvärr. Men det borde gå att göra härlig gelé av fler saker såsom nypon. […]

  3. […] zucchini och färska bondbönor Rom- & ricottafylld canneloni med spenatsås Romsill Romesco Rosenbladsgelé Rosenkål gräddstuvad med bacon Rosenkål, senapsslungad Rosensocker Rostade mandlar med chili […]

  4. […] clotted cram – som jag skulle gjort bums om jag bara kunnat baka engelska scones, för lite rosenbladsgelé har jag kvar i kylen, siciliansk fiskgryta med torsk och […]

  5. […] Hur gott som helst. Annars så hade jag velat göra engelska scones med clotted cream och en klick rosenbladsgelé. […]

  6. Tack för ett suveränt recept- enkelt och så smaskigt! Har nu flera burkar med ljuvligt rosendoftande gelé att avnjuta framöver! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: