Syrlig smörig sherrysås sötad med farinsocker.
Efter gårdagens parmainlindade laxfilé med marsalasky och färskpotatis som var så gott ville jag ha en sås även till resterna. Marsalan var slut, så jag provade med sherry istället och med maizena i för att få det mer till en sås en sky. Marsalan var söt medan sherryn är torr så lite farinsocker behövs för att sherrysåsen inte ska bli för syrlig eller skarp. Idag åt jag den parmainlindade laxfilé med taglielle och sherrysås. Det var mycket gott!
Annars tror jag den här sherrysåsen skulle passa fint till kalv. Resterna av sherrysåsen åt jag med slickepott. Mmmmm.. Och – ja det ska vara mycket smör.
2-3 portioner (ca 2 dl)
Ingredienser
3 dl sherry
0,5 st hönsbuljongträning
100 g smör
maizenamjöl
lite farinsocker
Beskrivning
Koka upp sherry och smula i hönsbuljong. Låt reducera till strax över 2 deciliter sky. Dofta över maizena lite i taget tills skyn får lite tjockare konsistens.
Dra av plattan och vispa i smöret. Smaka av med farinsocker som pudras på och håll sherrysåsen på låg värme medan sockret smälter ner i såsen.
Servera!
Etiketter: mat, recept, sherrysås, sherry, sås.
Filed under: Såser | Tagged: mat, recept, sås, sherry, sherrysås, vinsås |
[…] Salsa verde Saltimbocca alla Romana Sardellaioli Sardelldressing Sherrysyltade körsbärshalvor Sherrysås Sill – 3 sorters sill Skaldjursbuljong Skaldjursörtsås Skinkinlindade risottoknyten […]
[…] tag i. Kalv är godare – men det här är också riktigt gott. Vi serverar tagliatelle och sherrysås till. Efter att köttet är stekt kan pannan vispas ur med vatten och sedan behövs ingen […]