Grönkålsrisotto – krämig gräddig risotto med grönkål.
Risotto är en helt underbar rätt som går att variera i det oändliga och här blev jag inspirerad av den härliga grönkålen som hör julen till. Kan serveras med knaperstekt baconströssel över eller hasselnötsströssel. Jag har kommit på att mina risotto oftast blir gröna såsom med blandade gröna grönsaker, sparris, bondbönor, zucchini eller vanlig med en stor klick pesto på.
2 portioner
Ingredienser
0,5 st gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyftor, finhackade
1-2 msk olivolja, jungfruolja
2 dl ris, arborio eller avorio
1 dl torrt vitt vin (matlagningsvin funkar)
1 st buljongtärning(grönsaks- eller kyckling)
5-6 dl vatten, kokande
200 g grönkål
0,5-1 dl vispgrädde
1 dl parmesan, riven (ca 50g/dl)
1 klick smör
salt & peppar
Beskrivning
Värm upp olivolja i en stor stekpanna. Låt gul lök och vitlök sjuda mjukt på låg värme i 5-10 minuter – ju längre desto godare. Får ej ta färg!
Koka upp vatten i en kastrull. Doppa ner grönkålen någon minut eller två och lyft upp och låt rinna av i durkslag. Hacka sedan. Använd avkoksvattnet som buljong
Höj värmen något, vänd ner riset, blanda och låt vara där under omrörning i 1-2 minuter så att riset får en blank yta.
Tillsätt vinet. Sänk värmen och låt vinet koka in i riset. Smula ner buljongtärningen och tillsätt någon deciliter vatten åt gången och låt det sakta sjuda in innan mer tillsätts. Totalt brukar det sjuda i cirka 20 minuter och under den tiden får man fylla på med vatten ungefär var tredje minut samtidigt som man rör om i riset. Riset ska tycker jag ha en liten fast kärna när det är färdigt, om det är helt genomkokt kan det bli grötkänsla över det.
När riset är klart tillsätts grädden och risotton får sjuda ytterligare en minut. Krama ur grönkålen och blanda i risotton och låt bli varmt. Ta av risotton från värmen. Rör i parmesan & en klick smör. Nu ska risotton vara krämig. Smaka av sältan och peppra.
Andra recept på eller med risotto: blomkålsrisotto med smörbrunne & baconfras, grundrecept på risotto, grönskande risotto, risotto alla Milanese med tryffel & bräckt prosciutto, risotto med zucchini och färska bondbönor, savojkålsrisotto, skinkinlindade risottoknyten, sparrisrisotto.
Filed under: Italienskt, Risrätter | Tagged: aborio, aborioris, avorio, avorioris, bladkål, bladkålsrisotto, grön risotto, grönkål, grönkålsrisotto, huvudrätt, huvudrätter, kruskål, kruskålsrisotto, mat, middag, recept, ris, risotto, risrätt, risrätter, vegetariskt, veggo |
Kommentera