Blomkålsrisotto med smörbrunne & baconfras – krämig gräddig risotto med små buketter blomkål med en brunn av brynt smör och överströdd med knaprigt baconfras.
Den här rätten äter jag som en hel rätt i djup tallrik och den är ganska mastig och fet. Om bara blomkålsrisotton skulle serveras med smörbrunne borde det i alla fall räcka till 6 portioner. Smöret i brunnen är brynt så att det får en underbart nötig smak, nästan lite av kola.
Risotton tillagas med fördel i en stor vid kastrull eller stor stekpanna med höga kanter. Den vida botten gör att alla delar av risotton tillagas jämnare jämfört med om man skulle använda en hög och smal kastrull. Det är inte minst viktigt om man ska tillaga en risotto åt många personer, det vill säga om man dubblar eller tredubblar det här receptet.
Vegetariskt? Fräs dygnsgammalt vitt gott bröd i olivolja och salt med smulad flingsalt och använd som krispigt fras istället för bacon.
4 portioner
Ingredienser
0,5 st stor gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
2 msk smör
2 msk olivolja, jungfruolja
0,5 blomkålshuvud, i buketter av valfri storlek (ca 5 dl, ca 400 g)
4 dl ris, arborio eller avorio
(1 dl torrt vitt vin (matlagningsvin funkar))
ca 1 l grönsaksbuljong(på tärning)
1 dl vispgrädde
50 g smör, normalsaltat
1 dl parmesan, riven (ca 50g/dl)
Till servering
120 g bacon, knaperstekt & smulat/hackat
4-6 msk brynt smör
Beskrivning
Fixa buljong i en egen stor kastrull.
Lägg smör i stekpanna/kastrull och smält. Tillsätt sedan olivoljan. Låt gul lök och vitlök sjuda mjukt på låg värme i 10 minuter – ju längre desto godare, sk. soffritto. Får ej ta färg! Lägg i blomkålsbuketterna och låt fräsa ytterligare cirka 5 minuter utan att ta färg.
Höj värmen något, vänd ner riset, blanda och låt vara där 1-2 minuter så att riset får en blank yta.
Tillsätt vinet. Sänk värmen och låt vinet koka in i riset. Tillsätt cirka 1-2 deciliter buljong åt gången och låt det sakta sjuda in. Totalt brukar det sjuda i cirka 20 minuter och under den tiden får man fylla på ny buljong ungefär var tredje minut samtidigt som man rör om i riset.
Klart? Riset ska tycker jag ha en liten fast kärna när det är färdigt, om det är helt genomkokt kan det bli grötkänsla över det.
När riset har kokat färdigt kan man om man vill låta det stå tills det är dags att äta. Om det får stå en stund är det bra att ha en slurk buljong som man sätter i risotton när man värmer upp den igen.
Bryn smöret till smörbrunnen i en kastrull. Lyft bort det skum som bildas. Vid serveringen är det viktigt att bottensatsen inte följer med.
När riset är klart tillsätts grädden och risotton får sjuda ytterligare en minut. Ta av risotton från värmen. Tillsätt smör och parmesan. Rör om ordentligt. Nu ska risotton vara krämig.
Lägg upp risotto på djupa tallrikar, gör en grop i risotton och fyll med brynt smör, strö över bacon.
Etiketter: mat, recept, risotto, avorioris, aborioris, parmesan, italienskt, blomkål.
Filed under: Italienskt, Risrätter | Tagged: aborio, aborioris, avorio, avorioris, bacon, blomkål, blomkålsrisotto, citronolja, mat, recept, ris, risotto, risrätter |
[…] Blomkålsrisotto med smörbrunne & baconfras […]
[…] Middagar Tagliatelle med vitlöksfrästa pumpaband Smörgås Spaghetti med tomatsås & brödsmulor Spaghetti med tomatsås & brödsmulor Spaghetti Bolognese Spaghetti Bolognese Blomkålsrisotto med smörbrunne & baconfras […]
[…] Blomkålsrisotto med smörbrunne Blomkålsrisotto med smörbrunne Biff med paenangcurry med miniaubergine & ärtaubergine, ris Nyårsmiddag 2009 McFeast & […]
[…] goda recept på risotto: Blomkålsrisotto med smörbrunne & baconfras, grundrecept på risotto, risotto alla Milanese med tryffel & bräckt prosciutto, risotto med […]
[…] recept på eller med risotto: blomkålsrisotto med smörbrunne & baconfras, grundrecept på risotto, risotto alla Milanese med tryffel & bräckt prosciutto, risotto […]
[…] recept på eller med risotto: blomkålsrisotto med smörbrunne & baconfras, grundrecept på risotto, grönskande risotto, risotto alla Milanese med tryffel & bräckt […]