Risotto med zucchini och färska bondbönor

Krämig risotto med zucchini och färska bondbönor frästa med chili och vitlöksklyftor.

Risotto är verkligen gott och kan varieras i närmaste det oändliga. Nu när det finns färska bondbönor i mataffären, dessutom odlade lokalt, ville vi prova dem. Mellan juli och september är det säsong för bondbönor – så passa på. Zucchini tillsammans med risotto visste vi redan att det var gott sedan vi gjort det tidigare och ätit det i Toscana. Med bondbönor blir det mer proteinrikt och ett riktigt bra vegitariskt alternativ.

Bondbönor är en baljväxt, liksom linser och ärtor. Baljväxter ger protein, järn, kalcium och b-vitamin. Bondbönor och andra bönor innehåller ett protein som kan störa näringsintaget i magen. Det heter lektiner och klassas som giftigt. Genom kokning bryts det ämnet ner. Det är viktigt att bondbönor kokas tillräckligt. Hur länge de skulle kokas var inte lätt att förstå, då råden på koktid varierade mellan 3-15 minuter. Vi kokade bondbönorna spritade i 6 minuter och mår bra.

Bondbönorna är lite pyssliga. De ska spritas, kokas, skalas… Vi började med att sprita dem – det vill säga öppna ärtskidan och ta ur bönorna.  Sedan kokade vi bondbönorna i 6 minuter i osaltat uppkokt vatten för att sedan sila av vattnet och kyla dem med kallt vatten. Därefter ska de skalas igen. Fram kommer de vackert gröna bönorna. Klart! Sedan är det bara äta dem som de är, stuva, mosa eller fräsa dem.

I det här receptet fräses bondbönor tillsammans med zucchini, chili och vitlök för att sedan blandas ner i den krämiga risotton – som serveras som en hel huvudrätt.

Angående portioner: vi äter två portioner var, dvs. två tallrikar som huvudrätt.

ca 5 portioner – ger 10 tallrikar.

Ingredienser
risotto

1 st zucchini, ca 200g
800 g hela bondbönor, ger 2,5 dl färdigskalade
2 st vitlöksklyftor
1/2 st röd chilifrukt
2 msk olivolja
salt & peppar

Beskrivning
Gör risotton enligt receptet. Utöka med 1 dl finriven parmesan.

Skölj zucchini och dela den i på längden en gång och sedan ytterligare en gång. Skär bort kärnhuset. Skär zucchini i en halv centimeter breda skivor.

Koka upp en liter vatten eller mer. Salta INTE.

Sprita bondbönorna – dvs ta ur bönorna ur ärtskidan. Släng ärtskidorna. Koka bondbönorna i det uppkokta vattnet i 5-6 minuter. Häll av vattnet. Kyl bönorna med kallt vatten. Skala bönorna.

Skala vitlöksklyftorna. Halvera dem på längden. Skölj chilifrukten samt halvera den på längden.

Fräs vitlöken och chilin i olivolja i ca 30 sekunder. Tillsätt zucchini och fräs den i ca 1 minut. Tillsätt bondbönorna och låt dem fräsa med ytterligare en minut. Salta och peppra.

Blanda i zucchini, vitlök , bondbönor samt chilin i risotton.

Servera tillsammans med salt, peppar från svartpepparkvarn, grovriven parmesan, olivolja eller kallpressad rapsolja.

Risotto med zucchini & färska bonbönor frästa i vitlök och röd chilifrukt.

Etiketter: , , , , , , , .

Annons

5 svar

  1. […] Ratatouille Risotto – grundrecept Risotto alla Milanese med tryffel & bräckt prosciutto Risotto med zucchini och färska bondbönor Rom- & ricottafylld canneloni med spenatsås Romsill Romesco Rosenbladsgelé Rosenkål […]

  2. […] baconfras, grundrecept på risotto, risotto alla Milanese med tryffel & bräckt prosciutto, risotto med zucchini och färska bondbönor, skinkinlindade risottoknyten, […]

  3. […] crostini, på bruschetta med ärtskott och mozzarella, till färskpotatis och rökt skinka, till risotton med zucchini och färska bondbönor att lägga som en brunne. Jag tycker ärtpeston är somrig i smak och […]

  4. […] baconfras, grundrecept på risotto, risotto alla Milanese med tryffel & bräckt prosciutto, risotto med zucchini och färska bondbönor, savojkålsrisotto, skinkinlindade […]

  5. […] på risotto, grönskande risotto, risotto alla Milanese med tryffel & bräckt prosciutto, risotto med zucchini och färska bondbönor, savojkålsrisotto, skinkinlindade […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: