Olivomelett – saltig omelett garnerad med klickar av tapenade, hela härliga kalamataoliver samt fetaost.
Omelett är snabb och enkel mat – en perfekt lunch tillsammans med grönsallad. Omelett kan varieras med olika topping eller fyllning vilket gör den klart intressant. Jag steker i smör men olivolja fungerar lika bra och valet beror på eventuell topping.
Här är en god saltig variant med fårost och oliver som topping baserarat på vårt grundrecept. Eftersom det är topping på blir det ingen vändstekning – så det här är lätt. Om, om, om det skulle fallera när omeletten ska serveras så att den går sönder – vik den bara och servera på franskt manér.
1 portion
Ingredienser grundrecept
2 st ägg
1 skvätt mjölk, ca 2 msk
½ tsk dijonsenap
5 droppar tabasco
salt & peppar
ca 25 g smör till stekning
Ingredienser topping
7 skivor valfri hårdost
1,5 msk inlagd fårost i tärningar
5 st kalamataoliver
5 msk tapenade
Beskrivning
Knäck äggen i en bunke och tillsätt resten av ingredienserna. Vispa.
Hetta upp en liten stekpanna på högsta effekt och lägg i en rejäl klick smör. När smöret är gyllene sås omelettsmeten i. Stek inledningsvis på max, typ i en minut och sänk sedan ner till medel.
När kanten på omeletten börjar se klar ut kan man lyfta lite på den med en stekspade så att lös omelettsmet i mitten rinner ner. Ha sönder eventuella bubblor som uppstår, försiktigt så att lös omelettsmet kan rinna ner.
Ingen vändning!
När omelettsmeten är mer krämig en lös ovanpå läggs ostskivorna på. Därefter läggs resterande topping på lite hur som helst eller mer dekorativt. Droppa gärna lite av inläggningsoljan från fårosten runt på omeletten. Det här är det enda kreativa momentet så passa på och lek..!
När omelettsmeten stelnat och osten smält är olivomeletten klar. Servera!
Filed under: Ägg, Franskt | Tagged: ägg, äggrätt, äggrätter, fårost, feta, kalamataoliver, lunch, mat, oliver, omelett, recept, tapenade |
[…] Oliv- & valnötsbröd Olivomelett Omelett – grundrecept Omelett med prosciutto & parmesan Ordförande Maos rödbräserade […]
[…] Mer omelett: Omelett – grundrecept, Olivomelett, Omelett med proscitto & […]