Rökig aioli

Rökig aioli – aioli av olivolja, äggulor, lite vitlök och pressad citron smaksatt med rökolja smaksatt av rökta laxfenor.

Aioli är en vitlöksstark majonnäs som är mycket god till många olika rätter. I det här fallet gör jag en variant som lämpar sig bäst till fisk och skaldjur. Jag använder en rökolja som är smaksatt med rökta laxfenor.

Ingredienser
Olivolja                       ca 2 dl
Äggulor                      1 st
Vitlöksklyftor               3-4
ev pressad citron     1/2 msk
Salt
Peppar

Beskrivning
Lägg vitlöksklyftorna i matberedaren. Tillsätt lite salt, hälften av rökoljan samt ev pressad citron. Kör i ett par sekunder, tillsätt sedan äggulorna. Medan maskinen går häller du droppvis i resten av rökoljan och kör tills det är slätt. Smaka av med salt och peppar. Förvara aiolin i kylskåpet tills du ska servera den men inte längre än 2 dagar.

Advertisements

Ett svar

  1. […] ugnsbakade med feta & pinjenötter Rödkål Rödkålssallad med äpplen och valnötter Rökig aioli Rökolja Rönnbärsdricka […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: