Fläskfärsfrikadeller – syrliga buljongkokta frikadeller av fläskfärs smaksatta med schalottenlök, lime, ingefära, vitlök & röd currypasta.
Hade jag haft koriander eller mynta hade jag hackat ner och blandat i det med i frikadellerna. Men inte båda samtidigt. Glömde att ha i chilin, men det behövdes inte. Fläskfärsfrikadellerna blev jättegoda, smakrika men eftersom de är just frikadeller är de bleka…gråbleka..och ser inte så goda ut. Jag förstår varför man gör frikadeller i tomatsås eller liknande. Borde göra någon sås till nästa gång. Undrar vad.
Fläskfärsfrikadellerna serverade jag med en enkel couscous med gul lök och med olivoljefräst gurka som tillbehör. Det saknades sås… Gurkan blev jättegod, bara skala gurka, halvera, kärna ur och skär i centimetertjocka skivor och fräsa i olivolja samt slutligen krydda med flingsalt & nymalen svartpeppar. Nyfrästa är gurkbitarna krispiga men efter ett tag förloras krisp men smaken är nästan godare.
Annars är en av mina absoluta favoriträtter kalvfrikadeller med salvia i tomatsås, men tänkte prova att göra andra frikadeller av annat kött och annan typ av kryddning.
* Trots att fläskfärsfrikadellerna var färglösa gick det alldeles utmärkt att mumsa i mig dem kalla dagen efter i sängen framför TVn. Synd att det inte var fler över.
4 portioner
Ingredienser
400 g fläskfärs
3 msk grädde
2 msk ströbröd eller vitt finrivet torrt bröd
2 st schalottenlök, finhackad
1 st ägg
2 st lime, rivet skal & saft
4 tsk ingefära, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackad
0,5 tsk fisksås
1 tsk chilipasta, röd currypasta
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Beskrivning
Blanda mjölk och ströbröd i en bunke. Låt stå och svälla cirka 10 minuter.
Blanda alla ingredienser till fläskfärsfrikadellerna till en jämn smet. Forma till frikadellerna så att det blir cirka 3 centimeter i diameter.
Koka upp vatten, tillsätt kalvfond. Sänk värmen och sjud frikadellerna i cirka 5 minuter. Lyft upp med hålslev.
Etiketter: mat, recept, rosévin, fläskfärsfrikadeller, frikadeller, fläskfärs, färsrätter, kötträtter.
Filed under: Kött, Thailändskt | Tagged: färs, färsrätter, fläskfärs, fläskfärsfrikadeller, fläskkött, fläskrätter, frikadeller, griskött, huvudrätt, kött, kötträtter, mat, recept |
Mums så gott med frikadeller, det kanske man ska göra ngn dag 🙂 Gillar din blogg!
[…] Syrliga fläskfärsfrikadeller […]
Tack Sara – vad kul!
[…] Syrliga fläskfärsfrikadeller med couscous Nacho sallad, Spanjoren, Kista foodcourt Middag på Vassa eggen steakhouse Avocado […]
[…] Köttbullar finns i varianter i ett flertal länder och dessa tycker jag om: älgköttbullar, älgfärsbullar, kalvfrikadeller med salvia i tomatsås, panangköttbullar, julköttbullar, kofta i het tomatsås, syrliga fläskfärsfrikadeller. […]
[…] Köttbullar finns i varianter i ett flertal länder och dessa tycker jag om: älgköttbullar, älgfärsbullar, kalvfrikadeller med salvia i tomatsås, panangköttbullar, julköttbullar, syrliga fläskfärsfrikadeller. […]