Kofta i het tomatsås – stora kryddiga frikadeller smaksatta med chili, ingefära, vitlök och garam masala som får koka i het tomatig kryddpuré smaksatt med spiskummin och paprikapulver samt jordnötter.
Frikadeller är som köttbullar fast kokta i sås eller buljong. Kofta är indiska köttbullar eller snarare indiska frikadeller. De är riktigt bamsiga och det gör det till en ännu mer lättlagad rätt. Mycket goda saftiga frikadeller med lite sås som gärna serveras till ett vanligt Basmatiris eventuellt färgsatt med lite gurkmeja i kokvattnet för vackrare färg.
Jag använder jordnötter i men det funkar fint med mandel eller cashewnötter istället.
4 portioner(12 st)
Ingredienser
500 g nötfärs
1 msk riven färsk ingefära
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
2 st chili, urkärnade & finstrimlade
1 dl ströbröd
1 stort ägg
1 tsk salt eller efter smak
1 tsk garam masala
1 dl solrosolja/rapsolja
2 tsk spiskumminfrön
1 tsk gurkmeja
3 msk jordnötter
2 tsk paprikapulver
ca 1 tsk socker
salt efter smak
Kryddpuré:
3-4 st tomater, klyftade
1 st röd paprika, grovt skivad
4 st chili, urkärnade och i 4 delar
3 cm färsk ingefära, riven
Beskrivning
Köttbullar: Lägg nötfärs, ingefära, vitlök, chili, ströbröd och ägg i en skål. Krydda med salt och garam masala. Rör samman till en slät färs. Forma 12 köttbullar med vattensköljda händer.
Kryddpuré: Lägg tomater, chili och ingefära i matberedare och mixa till en slät fin puré.
Värm oljan i en vid kastrull. Mortla spiskummin, gurkmeja, paprikapulver och jordnötter och fräs sedan i oljan i ett par sekunder. Tillsätt sedan kryddpurén, rör om, koka upp och låt allt puttra på låg värme cirka 20 minuter. Tillsätt socker och smaka av med salt. Sockret kommer bidra till att lyfta fram smakerna och det kan behövas mer socker beroende på hur mycket smak det är i tomaterna.
Lägg i köttbullarna och låt dem koka sakta i såsen cirka 15 minuter. Sätt till mer vatten om det behövs.
Köttbullar finns i varianter i ett flertal länder och dessa tycker jag om: älgköttbullar, älgfärsbullar, kalvfrikadeller med salvia i tomatsås, panangköttbullar, julköttbullar, syrliga fläskfärsfrikadeller.
Etiketter: mat, recept, köttbullar, frikadeller, kofta, indiskt, köttfärs, köttfärsrätter, garam masala.
Filed under: Indiskt, Kött | Tagged: frikadeller, garam masala, Indien, Indiskt, kött, köttbullar, köttfärs, köttfärsfrikadeller, köttfärsrätter, kötträtter, kofta, kryddpuré, mat, nötfärs, nötkött, recept, tomatsås |
[…] älgfärsbullar, kalvfrikadeller med salvia i tomatsås, panangköttbullar, julköttbullar, kofta i het tomatsås, syrliga […]