Panangköttbullar – goda köttbullar i thailändsk stil med sås av kokosmjölk och knapriga jordnötter.
Panangköttbullar är en thailändsk rätt vi oftade lagade under ett par år, men som blivit bortglömd de senaste två åren. Det är en av de milda thairätterna. Men jag har tillsatt kryddning i panangköttbullarna som inte ingår i originalet så att de blir lite syrliga och kryddiga. Limeskal brukar jag inte ha i, men nu åkte det i. Galangal blev det för att ingefäran inte räckte.
Bäst blir det med egen frisk currypasta.. och till detta recept currypasta Panang (Penang). Men vi har tyvärr slut på lagret i frysen.
När vi sist var uppe i Luleå och semesterade köpte vi bland annat palmsocker från deras asiatiska butik. Nu äntligen fick vi anledningen att prova det. Det var verkligen gott. I påsen låg 6 stycken ljust honungsgula hårda rundlar, lite koniska av palmsocker. En sådan rundel motsvarar ungefär 4 matskedar hackat palmsocker, 50 gram. När vi skar med kniven flisade det sig, lite kristalliserat och var hårt men ändå lätt att skära i. Palmsockret är gjort av palmens sav. Det hade en fin smak ungefär som honung eller honungskaramell. Påminde lite om florsocker i konsistensen. Palmsockret är på sätt och vis som muscovadosockret – som godis..!
Palmsockret borde vara underbart att använda till efterrätter. Efter en sökning hittade jag det här läckra receptet: Palmsocker- & Kokosmjölks agar agar, något puddingaktigt, sött och vackert med palmsockerlagret separerat från koksmjölkslagret.
35 stycken – 4 portioner
Ingredienser panangköttbullar
800 g nötfärs, mager
1 msk ingefära & galangal finhackad
2 st vitlöksklyfta, finhackad
1,5 st citrongräs
1,5 st röd chili varav en urkärnad, finhackad
2,5 msk färsk koriander, hackad
1 st lime, finrivet skal
ca 1 tsk salt
1 dl vetemjöl (60 g)
Ingredienser såsen
3 msk olja
2 msk currypasta Panang (alt. röd currypasta)
8 dl kokosmjölk (2 burkar)
3 msk fisksås
1,5 dl jordnötter, hackade
3-3,5 msk palmsocker, hackat (alt. farinsocker)
Till garnering
koriander, hackad
Beskrivning
Skala citrongräset genom att ta bort de 1-2 yttersta skikten. Finhacka hela citrongräset.
Blanda nötfärsen med ingefära, galangal, vitlök, citrongräs, chili, koriander, limeskal och salt. Forma nötfärsblandningen till runda bollar, större än vanliga köttbullar. Lägg köttbullarna i kylen en stund. Rulla sedan köttbullarna i mjöl och damma bort överflödigt mjöl.
Hetta upp oljan i en stekpanna eller wok. Stek köttbullarna bruna. Ta upp köttbullarna och lägg dem på hushållspapper.
Stek currypastan i den återstående oljan på låg värme i några minuter. Tillsätt kokosmjölk och rör om. Tillsätt fisksås, och palmsocker. Smaka av med fisksås eller farinsocker om det behövs.
Lägg i köttbullarna i såsen och låt sjuda i 8 minuter. Lägg i de hackade jordnötterna och låt sjuda ytterligare 2 minuter.
Garnera med hackad koriander, basilika eller mynta samt servera med basmatiris.
Etiketter: mat, recept, panangköttbullar, köttbullar, panang, thai, köttfärs, thailändskt.
Filed under: Kött, Thailändskt | Tagged: färsrätt, färsrätter, kött, köttbullar, köttfärs, köttfärsrätter, köttförsrätt, kötträtt, kötträtter, mat, nötkött, panaeng, panang, panangköttbullar, recept, thai, Thailändskt |
[…] Palsternackssallad Panangköttbullar Panna cotta – grundrecept Panna cotta med kanelbasilika Panna cotta med vit choklad Papas […]
[…] och dessa tycker jag om: älgköttbullar, älgfärsbullar, kalvfrikadeller med salvia i tomatsås, panangköttbullar, […]
[…] och dessa tycker jag om: älgköttbullar, älgfärsbullar, kalvfrikadeller med salvia i tomatsås, panangköttbullar, julköttbullar, kofta i het tomatsås, syrliga […]
[…] Köttbullar finns i varianter i ett flertal länder och vi lagar dem i följande varianter: älgköttbullar, älgfärsbullar, kalvfrikadeller med salvia i tomatsås, panangköttbullar. […]
[…] med cashew Panangköttbullar serverat med basmatiris och fisksås med […]
[…] med makrill i tomatsås Kabanoss Tom Yam Goong – räksoppa Gazpacho, smörgåsar Panangköttbullar med […]
[…] Panangköttbullar med basmatris Te & knäckebrödmackor med ost Maträtt Quesadillas med salami & port salut […]