Jag har länge velat göra frikadeller och nu blev det änligen av! Kanske är det inspirerat av Lady & Lufsen eller något helt annat. De åt väl inte sina med tomatsås? Nåja, det behöver inte vara helt identisk – gott var det i alla fall!
Ingredienser:
Frikadeller:
Kalvfärs 500 g
Gul lök 1 liten
Smör 1 msk
Vitlöksklyfta 1 st
Vispgrädde 1 dl
Ströbröd 0,25 dl
Ägg 1 st
Kalvfond 1 msk
Grovmalen svartpeppar 1 tsk
Salt 2 tsk
Salviablad 12 st
Tomatsås:
Gullök 1 liten
Vitlöksklyfta 1 st
Ev torkad chili 1/2 tsk
Olivolja 2-3 msk
Passerade tomater 5 dl
Salt 1/2 tsk
Farinsocker 2 tsk
Ev färsk timjan 1/2 dl hackad
Gör så här:
Finhacka löken till frikadellerna och bryn den i lite smör. Den ska vara ordentligt mjuk och få lite färg. Samtidigt kan du hacka vitlöksklyftan och salviabalden. Låt ströbrödet svälla någon minut i vispgrädden. Blanda samtliga ingredienser till frikadellerna.
Finhacka lök och vitlök till tomatsåsen. Bryn den glansig och genomskinlig på ganska låg värme i en mellanstor traktörpanna. Tillsätt tomater, chili, salt, farinsocker och timjan och låt sjuda ett par minuter. Smaka av om det behövs mer salt, socker och kanske lite svartpeppar.
Medan tomatsåsen sjuder rullar du frikadellerna. Jag brukar göra dem ganska stora, de blir saftigare så tycker jag. För mig blir det ca 18-20 stycken. Lägg ned dem i tomatsåsen och låt de sjuda i ca 15 minuter. Vänd dem då och då.
Servera med färsk pasta, riven parmesan, nymald svartpeppar och en god olivolja som du ringlar över! Mycket gott!
Etiketter: mat, recept, frikadeller, kalvfrikadeller, salvia, köttbullar, kalvkött, pasta, tomatsås.
Filed under: Italienskt, Kött | Tagged: färsrätter, frikadeller, huvudrätt, kalvfärs, kalvfrikadeller, kalvkött, köttbullar, kötträtter, mat, pasta, pastarätter, recept, salvia, tomatsås |
[…] Kaffefragilité Kaffeglasyr till brownie Kaffekräm Kall kaffedrink Kalvfond Kalvfrikadeller med salvia i tomatsås Kamben, grillade Kamben i asiatisk marinad Kanelbullar Kantarellsmörgås Kantarellsås med konjak […]
[…] är en av mina absoluta favoriträtter kalvfrikadeller med salvia i tomatsås, men tänkte prova att göra andra frikadeller av annat kött och annan typ av […]
[…] finns i varianter i ett flertal länder och dessa tycker jag om: älgköttbullar, älgfärsbullar, kalvfrikadeller med salvia i tomatsås, panangköttbullar, […]
[…] finns i varianter i ett flertal länder och dessa tycker jag om: älgköttbullar, älgfärsbullar, kalvfrikadeller med salvia i tomatsås, panangköttbullar, julköttbullar, kofta i het tomatsås, syrliga […]
[…] i ett flertal länder och vi lagar dem i följande varianter: älgköttbullar, älgfärsbullar, kalvfrikadeller med salvia i tomatsås, […]