Tomatig vitlökssoppa med pocherade ägg

Tomatig vitlökssoppa med pocherade ägg – mustig lätt syrlig vitlökssoppa simmig av tomat med pocherat ägg samt kryddad med paprikapulver serverad med vitt bröd.

Lättlagad, matig, billig och underbart god! Matig med äggen och bröd till, både bra & billig studentmat. Märke på burktomater och typ av bröd sätter priset. Det här är ett provlagat och lite modifierat recept från matsajten recept.nu som är späckad med lockade recept. Vegetariskt? Byt ut till stark grönsaksbuljong. Vitlöken kan ge en lätt metallisk smak och därför ska de mjukstekas på låg värme ett tag.

Pocherade ägg är detsamma som förlorade ägg vilket innebär att gulan sveps in i vitan i sjudande vätska och tar cirka 3 minuter tills vitan stelnat och gulan är då krämig i mitten. Poche kommer av det franska ordet Poche som betyder ficka och syftar på att gulan ligger i en ficka av vita. Det här momentet misslyckades jag med men det blev himla bra ändå.

Den här vitlökssoppan blev så jävla god att jag skulle kunna servera den som en liten förrätt på en rustig trerätters middag. Annars kommer den bli en vardagsfavorit här hemma. Jag skulle kunna tänka mig att byta ut ägget mot en stor hemlagad pastaravioli fylld med något smaskigt som jag inte kan komma på nu. Istället för rostat eller olivoljestekt bröd kan brödkrutonger toppa soppan. Mmm god, kanske är portionerna för små eller soppan för god, men utöka med bröd.. Kanske skicka ner lite krossad spaghetti nästa gång…på slutet…

2 små portioner, ca 4,5-5 dl utan ägg

Ingredienser
1 hel knubbig vitlök, skalad och skivad
olivolja,  att steka i
2 msk kalvfond
2,5 dl vatten
0,5 burk krossade tomater
2 tsk paprikapulver
salt & peppar
1 tsk socker, beroende på sötman hos tomaterna
2 st ägg
vitt bröd, olivolja & salt

Beskrivning
Hetta upp en kastrull med en skvätt olivolja och fräs de skivade vitlöksklyftorna på låg värme. tills de mjuknar utan att de tar färg. brynta ger bismak!

Tillsätt vatten och buljongtärning, krossade tomater samt paprikapulvret och låt puttra i 30-40 minuter.

Sänk värmen på soppan så att den sjuder. Smaka av med salt och svartpeppar. Tillsätt eventuellt socker Kläck äggen i varsin kaffekopp. Låt äggen glida ner i soppan och låt sjuda så att de pocheras. Rosta eller stek vitt bröd i olivolja och ät till.

Fler recept på goda soppor, både till fest & vardags.

Etiketter: , , , , , , , .

Annons

Ett svar

  1. […] Tomatig vitlökssoppa med pocherade ägg […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: