Jag firar nyårsafton hemma i Stockholm tillsammans med vänner. Nyårsmenyn blir italiensk med några riktiga klassiker varav några på ett nytt sätt. Det kan helt enkelt inte gå fel och jag älskar italienskt. Men jag är rätt ordentligt nervös, för jag är inte van att laga mat till så många och saknar simultankapacitet. Tänk om jag sjabblar… Vi kommer dock vara två i köket och laga innan de andra kommer.
Till förrätt en klassisk enkel rätt, bruschetta – ett lättlagat och säkert kort.
Till huvudrätt blir det en inbakad saltimbocca som är en kalvfilé som skurits upp och späckats med de italienska smakerna i form av salvia och prosciutto samt lite lök och smör för att få det härligt saftigt. Blir kanske till att ta med den vassaste kniven jag har. Stekpannan vispas ur med marsala och blir en fin sky till. Till saltimboccan serveras en god krämig sparrisrisotto med grädde och ordentligt med parmesan samt en fräsch sallad och hembakad focaccia. Vi hittade ett rött vin som rekommenderas till den här rätten – Ecologica som bland annat innehåller min favoritdruva Syrah. Det blev dock inget italiensk vin.
Till efterrätt serveras en klassisk dessert, panna cotta smaksatt med vit choklad i glas garnerad med en en frisk syrlig rå hallonsås av pressade & silade hallon sötat med florsocker. Den desserten på nyårsafton är en favorit i repris och det visade sig att alla inte ätit panna cotta eller visste vad det var. Jag hoppas verkligen de kommer tycka om den!
Innan blir det välkomstskål i champagne och efter maten mer rödvin, cider, öl, mousserande rosé eller Gin & Tonics – allt efter smak. Bubbel och fyrverkerier vid tolvslaget. Hoppas att det är lite mildare på kvällen, för jag har tänkt att ha min mörkgröna glittertop till en inte alltför lång kjol…
NYÅRSMENY 2009
Förrätt
Tomatbruschetta
***
Huvudrätt
Inrullad ugnsstekt saltimbocca i marsalasky med sparrisrisotto, sallad & focaccia
***
Efterrätt
Panna cotta med vit choklad serverad med hallon coulis
***
Vi tog i lite väl mycket när vi beräknade risotto och det blev svårt att göra så många portioner i en högre kastrull. Tog längre tid än tänkt tyvärr. Bara hälften gick åt. Något att tänka på. Tror det gick bra ändå. Ingen gick i alla fall hungrig från bordet.
Det var verkligen trevligt och mysigt på alla sätt även om sista drinken kanske inte skulle ha druckits…och kallt som tusan var det ute. Det blev att byta om till jeansen innan för att sedan sätta mig i snön, bli kall och frysa resten av kvällen.. Väl inne igen fick jag en kavaj som höll mig varm…bland annat…
Tidigare nyår: Nyårsmiddag 2007, Nyårsmiddag 2008,
Etiketter: mat, recept, nyårsmeny, nyårsmiddag, nyårsafton, meny, menyförslag, trerättersmiddag.
Filed under: Menyer, Nyår | Tagged: 2009, festmeny, mat, meny, menyförslag, middag, middagsmeny, nyår, nyårsafton, nyårsmat, nyårsmeny, nyårsmiddag, recept |
[…] 31 – Nyårsafton, Nyårsmiddag 2007, Nyårsmiddag 2008, Nyårsmiddag 2009 […]
[…] Gott Nytt År […]
[…] Tidigare nyår: Nyårsmiddag 2007, Nyårsmiddag 2008, Nyårsmiddag 2009. […]