Äppelfabriken

Äppelfabriken – Sveriges minsta fabrik.

Äppelfabriken ligger på Färingsö, Ekerö – en bit utanför Stockholm på landet, vid Hilleshög. Det är Sveriges minsta fabrik och produkterna härör från närodlade råvaror och obesprutade sådana. På äppelfabriken finns både gårdsbutik och ett trädgårdskafé. Det är roligt att kunna fika hemmavid och handla närodlat.

I den lilla ljusa gårdsbutiken står varorna som prydnader på de vita hyllorna i, rabarbernektar, äppelcidervinäger, en rödskimrande äppelcidervinäger med hallon och calvados, rabarabersaft, rödvinbärssirap, rabarberchutney, svartvinbärsgelé…i underbara färger som kommer till sin rätt i stilrena genomskinliga flaskor. Mmmm vad sugna vi blev.

Vi köpte med oss rabarbernektar, rabarbersaft, svart vinbärsmarmelad med rom, äppelcidervinäger med hallon & calvados. Mmmm.. Skillnaden mellan rabarbernektar och rababersaft är att saften är kokad medan nektarn är pastoriserad och lite syrligare. Syrligare betyder godare, för mig… Rababernektarn ska serveras iskall.

Rabarbersaften var jättegod, inte så koncentrerad, och jag blev sugen på rabarberkräm.

Vid ena sidan i gårdsbutiken vara fikat uppdukat, kladdkaka, kakor och blåbärspaj. Kaffet bryggde man själv. Kaffet var härligt starkt och blåbärspajen med fin gul vaniljsås mycket god. Blåbärspajen toppad med smuldeg och flagad mandel var inte alls söt utan perfekt!

Vi fikade inne i växthuset fyllt med vinrankor och olika tomatplantor med tomater i former jag tidigare ej skådat eller ens hört talas om. En sort hette ananas tomat och kunde väga upp till ett kilo(!). Andra roliga sorter var den gula ludna  garden peachlemon tree som ska ha lite citrussmak, den ljusa bifftomaten great white samt någon sort som såg ut som paprika. Tänk tomat med citrussmak. Mmm.. Tomatmarmelad på den sorten… borde vara en höjdare. Undrar om de säljer tomater eller tomatprodukter i gårdsbutiken senare…

Det var verkligen mysigt att sitta och fika i ett växthus. Om solen tittat fram kanske vi suttit ute i trädgården. Det fanns till och med en boulebana. Kul!

Vi hade tänkt oss äppelpaj, men äpplena är inte klara än – så det får det bli vid nästa besök. I oktober kommer butiken fyllas med allehanda äppelprodukter. Det ska bli spännande. Jag är nyfiken på äppel- och nyponmarmeladen, äppelgelén med mynta och äppeldrycken med kanel…

Äppelfabriken.

Det finns en fin kortfilm om äppelfabriken, "Äppelfabriken  – the movie" på deras hemsida och på YouTube.

Etiketter: , , , , , , , .

Annons

3 svar

  1. […] egen marknad, Tessinparken 3-4 Äppelfröjd & Äppelnöjd på Äppelfabriken, Färingsö. Förra årets besök. 4 – Äppelpajstävling på Äppelfabriken, Färingsö. Förra årets […]

  2. […] 4 – Kanelbullens dag, Kanelbullar 4-5 – Äppelfröjd på Äppelfabriken, Färingsö. Besöket. 5 – Gräddtårtans dag, 1:a söndagen i oktober, fin barbapappatårta 10-12 – […]

  3. […] från Äppelfabriken vilket är ett favoritställe som det var alltid för länge sedan jag besökte. Ligger utanför Ekerö, ute på Färingsö där jag tidigare bodde. Lite för långt dit nu, men […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: