Naan – ett indiskt bröd som är platt och med fördel serveras till kryddig indisk mat.
Detta recept på naan är bakat med bakpulver och bikarbonat istället för jäst. Vi använde smör då vi inte hade ghi hemma eller tiden att klara smöret själva. Vi åt naan direkt från ugn med mer smör på. Bröden blev inte fluffiga som på indiska restauranger, så nästa gång ska vi använda jäst. De här naan smakade lite som scones i platt form. Goda, ja – men vi saknar det luftiga fluffet och de härliga bubblorna på brödet. Sedan var det riktigt lång jästid…
Så vi skulle vilja prova någons beprövade recept på naan som är som de goda naan som serveras på indiska restauranger…
Riktigt Naan gräddas i lerugn, så kallad Tandoor. Naan trycks upp på den sotiga ugnsväggen och ibland gräddas de samtidigt som kött steks i ugnen. I brist på sådan ugn funkar det med vanlig ugn, men naan ska också kunna gräddas på grill eller i stekpanna.
I flera recept stöter man på Ghi. Ghi är ungefär som skirat smör, men helt fritt från proteiner, kolhydrater och vatten, så kallat klarat smör. Med det menas att är rent mjölkfett och fettlösliga vitaminer samt gulare än vanligt smör med mer smörsmak. Mmmm… Smaken beskrivs också som smörkola eller mer karamellig – låter ju hur gott som helst. Ghi kan förvaras i rumstemperatur, har längre hållbarhet och tål dessutom högre stektemperaturer. Ghi används inom indiskt matlagning.
Det går att göra klarat smör hemma. I korthet går det ut på att smälta och sjuda smör och sedan separera ut det rena mjölkfettet. Två olika metoder att använda finns här: separering med filter beskriven på svenska, separering med påse beskriven på engelska. Annars blir det att köpa ghi i någon asiatisk affär eller nöja sig med vanligt smör.
4 stycken naan bröd
Ingredienser
4,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
2,5 krm bikarbonat
0,5 tsk salt
0,5 st ägg
2 tsk ghi eller skirat smör
4 msk yoghurt, matlagningsyoghurt
1 dl mjölk
Beskrivning
Sätt ugnen på 200 grader.
Sikta ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Vispa upp ett ägg och ta sedan hälften och tillsätt. Tillsätt sedan smält ghi eller smör, samt yoghurt. Häll mjölken lite i taget, så mycket som behövs för att forma en mjuk deg. Täck degen med en fuktig kökshanduk och låt den stå varmt i två timmar. Knåda rejält mjölat underlag i 2-3 minuter, eller tills degen är slät.
Dela degen i fyra delar och kavla varje del till en 15 cm lång oval. Pensla med vatten och lägg den fuktiga sidan neråt på en bakpappersklädd plåt. 3 naan får plats per plåt. Pensla med smält ghi eller smör och grädda i 8 mitt i ugnen. Höj sedan till maxtemperatur och sätt på grillvärme de i ytterligare 2 minuter. Naan ska bli gyllenbruna.
Serveras heta med ytterligare smör på.
Etiketter: mat, recept, naan, naanbröd, matbröd, bröd, indiskt.
Filed under: Bröd, Indiskt | Tagged: Bröd, Indien, Indiskt, mat, matbröd, naan, naanbröd, recept |
det ska i alla fall inte vara ägg i !
men helst utan bakpulver o bara lite lite jäst
och låååååååååång jästid
och Kolonji frön svarta små rackare
bakas hög verne högt i ugnen
en som bott 10 sista åren i indien
h
[…] Servera korma med basmatiris, yoghurtsås, naan. […]
[…] Naan Nahm toke neua Naken havre med kantareller & sugar snaps Naken havre med zucchini Nudelsoppa […]