Veckomeny vecka 26

Myset fortsatte på landet med distansstudier och tillgång till ett ordentligt kök varav det senare är en njutning vid varje tillfälle…samt att bara omge sig med underbara människor. Mer spanskt än vanligt på menyn samt firandet av ännu en midsommar..

Började veckan med hemgjord pizza som blev god & mycket uppskattad. Kul!!

Köpte också två nya kokböcker, en om fransk mat och en om spanskt & portugisisk mat ur Bonniers serie KokKonstens i söndags. Mycket fina och den spanska var helt fantastisk där vi hittade rätt efter rätt vi vill äta. Först ut att provas var Patatas bravas, men det tokade till sig vid matinköpen och det var bara söka igenom kylen efter en räddning. Det blev en grönsaksröra bestående av resterna av tomatsåsen sen gårdagens pizza, lök, aubergine, zucchini, röd röd paprika med mer och ja lite ratatouillestuk över rätten som blev otroligt god men ingen Patatas bravas. Jag var inte helt bekväm med att tillaga potatisen i så mycket olja med risk för att bränna mig då den stora grytan inte stod stadigt. Nästa gång blir det nog klyftpotatis i ugn eller en annan riktigt tung järngryta. Kommer inte ihåg några mängder men lägger nog upp en receptskiss ändå för det var så omtyckt att jag inte vill glömma bort rätten. Till patatas ratatouille åt vi olika grillade goda korvar från Lithells, ASADO; Minichorizo Chorizo pequeño],Chorizo Chipotle & Mynta.[Chorizo chipotle con menta] och Grillsnurra, [Tira de salchicha]. Den senare var fantastiskt god och låg som en rulle! Schysst också med 87% kötthalt!! Ska ätas igen!

Kollade nu på Lithells sida och blev sugen på att prova två nötköttskorvar; Nötköttskorv Paprika [Salchicha de vacuno, pimentón] och [Salchicha de vacuno, pimienta] – båda med ca 80% kötthalt.

I onsdags blev det mer spanskt när ytterligare en vän kom ut. Jag lagade potatistortilla, Tortilla Española, för första och till det blev goda korvar igen bl.a grillsnurran från dagen innan köpte vi mer av samt en mycket enkel sallad av vanlig strimlad grönsallad & isberssallad med oljeinlagda kronärtskockor i bitar från GARANT och lite av oljan som dressing. Mycket smaskigt och salladsresterna åts upp senare!! Okej, jag fattar – något att göra igen. Vi hade pratat om att ha en tapaskväll men det blir nog ett par spanska rätter utspridda över veckan istället.

Då Stefan missade midsommarmaten på midsommar gjorde vi om torsdagen till midsommar med sill, ägghalvor med rom, lite gravad lax, färskpotatis och så. Riktigt mysigt och i kylskåpet hittades en gammal snaps. Dagen bjöd på bästa midsommarväder så först sol och årets första dopp i havet sedan en sväng till Norrtälje med en mysig promenad längs kanalen och lite inköp. Väl hemma Martini Bianco i glasen, sedan rosédrinkar (Pink sugar) och därefter midsommarmaten. Till dessert blev det pappa Jans hemkokta rabarberkräm med kanel som serverades med gräddmjölk. Doftade ljuvligt och smakade fantastiskt. Mmmm..ett måste att koka hemma och ja självklart med kanelstång i!! Senare ostbricka med kex, och sällskapsspel.  Svensk sommar när den är som bäst och med underbara människor omkring blir det som sommar jämt inombords.

Efter en tur in till Norrtälje behövde suget dämpas. Chilitoppar på McDonalds funkade utmärkt. Måste testa att göra egna snart.  S nämnde panerad ost som han ätit på restaurang Svejk. Kollade upp, det verkar som det är en magrar edamer, typ 20-22 % som dubbelpaneras och kanske en gång till i ägg och brödsmulor. Tydligen ska den vara flytande inuti men ändå behålla formen och till serveras klyftpotatis och tartarsås. Jepp, ska provas snart.

I lördags läste jag om en region i Italien; Piemonte, som är känd för sitt goda kött som helst äts som råbiff… Vips, så önskades råbiff. Vi lyxade till det rejält med oxfilé som hackades smått smått. Som ett alternativ till kött provade jag att göra Chèvre chaud för första gången och till det kokta rödbetor som skivades nästan ända ner men så att de ändå kunde stå upp. Det är ju så vackra. Köttätarna fick Chèvre chaud som förrätt. Provade också att byta ut Chèvre mot Brie på en och mot Gorgonzola toppat med fikon- & äppelmarmelad  på den andra. Blev tydligen uppskattat det med, men provade inte själv då jag slukade en råbiff på 200 gram. Smask!

Storhandlade i söndags för en vecka framåt på landet utan bi. Som en glad överraskning såldes blandade småtomater i lösvikt på Willys för bara 35 kronor kilot. Så vackert dekorativa och välsmakande. En var var rödgrön marmorerad och riktigt mörk och mycket god. Heter zabrino men verkar som den går under namnet Safaritomat också.. ?? En annan var  röd och avlång avlång som heter Mazarono samt gula runda, brandgula ovala och vanliga röda körsbärstomater. Härliga att lägga upp i en skål på bordet…

Att notera, fick ett vintips på schysst rosévin: Barefoot.

Förrätt
Chèvre chaud med valnötter & rödbeta

Middagar
Pizza med kronärtsskocka, champinjoner & zucchini
Patatas Ratatouille, grillad chorizo och salchicha, rödbetsbladssallad
Potatistortilla, chorizo och salchicha, sallad av strimlad grönsallad, Isbergssallad med kronärtsskocka
Midsommarmat med bl.a 3 sorters sill, ägghalvor, gravad lax, matjesill, gräddfil, gräslök, färskpotatis, öl & nubbe
Potatistortilla, spanska korvar, blandade minitomater
Råbiff alternativt Chèvre chaud med valnötter & rödbeta
Quesadilla med majs, isbergssallad

Efterrätt
2 Halloncheesecake med körsbär
Rababerkräm med kanel & gräddmjölk
Osttallrik med kex

Fler veckomenyer!

Follow matorama

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: