Åtellet – restaurang på hotellet Åtellet vid vattnet i centrala Norrtälje.
Efter veckor av ljuvliga sol- och havsbadsdagar, underbara hemlagade middagar och mysiga filmkvällar i härligaste sällskapet avslutades semestern med middag på Åtellet.
Åtellet är ett relativt nybyggt hotell, 2009, precis vid Norrtäljeån och med vy över Norrtäljeviken och hamnen på andra sidan bron. Vacker svensk nyproduktion i gammal klassikst stil helt byggt i trä så att det passar in fint i mysiga Norrtälje. En stil inspirerad av det sena 1800-talets grosshandlarvillor och tanken var visst att återskapa den karaktär som präglade Norrtälje vid den tiden. Restaurangen har utsikt mot vatten och med en stor terrass.
MENY
***
Varmrätter
Roslagsschnitzel
Sockerärtor, skirat smör, färskpotatis, citron
Åtellets räksallad
Handskalade räkor, avokado, krutonger, Västerbottencaesar
Friterad Öregrundsabborre
Ramslöksremoulade, färskpotatis, citron
***
Efterrätter
Farmor Gunhilds rabarberpaj
Vaniljglass, mandel, kola
Creme Brulée
Chokladsorbet, karamell, pistage
***
Nere vid havsbryggan fiskades abborre och vid varje tillfälle blev jag suktad och sugen på rökt abborre, så det var givet att välja abborrätten på menyn och pudding är alltid ett givet val.
Maten var mycket god.
Roslagsschnitzeln är tydligen en gammal klassiker bestående av en bit bankat fläskkött, som doppats i en smet av ägg, kaviar, ansjovis och lök och sedan frasigt stekt serverad med lite smält smör över, färskpotatis, en bit citron att pressa över.
Räksalladen var en ordentlig sallad med bland annat avokado, krutonger och en ceasarsallad med västerbottensost med ett helt berg färska räkor över.
Den friterade abborren var frasig och fin överströdd med lite krispiga ärtskott – allt jag kunde förvänta mig. Till det goda små färskpotatisar och till fisken en supergod remoulade kryddad med ramslök samt en bit citron att pressa över fisken och så en liten somrig bladsallad.
Vi avslutade middagen med varsin efterrätt. En sommarfavorit, rabarberpaj med vaniljglass fungerar alltid. Den andra efterrätten var som 2 efterrätter, en härlig creme brulée och på ett litet fat bredvid en starkt chokladsorbet överströdd med karamelliserade pistagenötter
Hoppas detta blir en sommartradition!
Bildkälla: Stockholms gröna rum
Filed under: Restaurangbesök | Tagged: Den gamle och havet, Italienskt, mat, middag, recept, restaurang, Restaurangbesök |
Kommentera