Citron- & mandelkaka

Citron- & mandelkaka – Torta al limone e mandorle, italiensk mjuk kaka på mandelmjöl med citronkräm av kokta citroner med ägg och lite vaniljsocker.

Den här kakan är mjuk och väldoftande, lite fuktig och med ordentlig smak av citron.

Genom att citron kokas rundas syran av och när hela citronen används kommer både syrligheten och det bittra djupet med. Citronen mixas till en kräm och blir en del av den trögflytande smeten. Kakan är lättbakad men då citronen ska kokas tar det cirka 2 timmar innan kakan är gräddad och klar, sedan är den absolut godast ordentligt kall, så lägg på ytterligare 2 timmar. Definitivt värd att vänta på! Fantastisk!

Kakan kallas också citronbröd och äts till frukost eller mellanmål på Sicilien där mjuka kakor med olika citrusfrukter som växer där är en del av frukosten medan här är den typen av kakor fika eller efterrätt. Den här kakan är så god att man blir sugen att gå upp på morgonen bara för att få en bit till frukost.

1 kaka, 6-8 bitar

Ingredienser
2 st ekologiska citroner
4 st ägg
160 g socker
200 g mandelmjöl
salt, lite mindre än en nypa
4 krm vaniljsocker
4 krm bakpulver
smör till formen
ströbröd till formen
florsocker

Beskrivning
Tvätta citronerna försiktigt, lägg över dem i en kastrull med kallt vatten, låt koka upp och koka i ungefär en timme eller tills de är kokta och väldigt mjuka. Häll av dem och låt dem svalna.

Använd en springform, 17 cm i diameter, och kläm fast bakplåtspapper i botten. Smörj sidorna med smör och bröa dem.

Värm ugnen till 180°.

Skär citronerna på mitten, ta bort kärnorna, lägg dem i mixer och mixa dem till en slät kräm.

Separera äggulorna från äggvitorna.

Vispa äggulorna med sockret i en bunke tills blandningen är ljus och skummig.

Tillsätt citronkrämen, mandelmjölet, lite salt, vaniljsocker och sikta i bakpulvret. Blanda.

Vispa äggvitorna stela och vänd försiktigt ner dem i smeten med en slickepott.

Häll smeten i formen och grädda kakan i cirka 40-50 minuter. Känn av med sticka som inte ska bli så kladdig och skaka lite på formen och se om kakan släpper från kanterna, då är den klar.

Låt kakan vila i 10 minuter, ta sedan ut den ur formen och låt den svalna på galler.

Ställ in kakan i kylen.

Vid servering pudra över florsocker.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.