Nordiska museet

Nordiska museet – museum som skildrar svenska traditioner och trender från 1520 och framåt, beläget på lejonslätten på Djurgården.

Jag och Katarina hade en underbar heldag med besök på Nordiska museet och ABBA-museet som mysigt avrundades med en en härlig buffé på Kinamuren.

Nordiska museet

Nordiska grundades av språkforskaren och kulturhistorikern Artur Hazelius och öppnade 1873. Nuvarande byggnad började byggas 1888 och stod klar 1907. Planen var att den skulle blivit fyra gånger så stort, men ekonomin tröt. Nordiska är Sveriges största kulturhistoriska museum. Nordiska är öppet varje dag och har en restaurang som serverar husmanskost. Precis när man kommer in möts man av en gigantisk ekstaty av Gustav Vasa. Årligen har de en chokladfestival i oktober. Jag glömmer bort den varje höst.

Smyckeutställningen

Jag var sugen på deras tillfälliga smyckeutställning men också av att återse utställningen folkhemslägenheten som vi knappt hann titta i när vi var där senast med Djurgårdsjakten. Smyckeutställningen var fantastisk, med enkla träsmycken till kungasmycken från 1500-talet fram till nu. Utställningen innehöll 1000 smycken ur Nordiskas samling på runt 10 000.

modets makt

Jag önskar att utställningen om mode, Modets makt, var större då den är löjligt liten och dessutom trist. Blev dock sugen på den där koftan och önskar att jag kunde virka bättra.

folkhemslägenheten

Folkhemslägenheten är en typisk 2-rums lägenhet från 1940-talets som byggts upp inne i museet. Då byggdes det funktionellt och Katarina sa något om att tänk om det var min och vi skämtade om att jag skulle stanna och flytta in. Men helt seriöst skulle det vara en drömlägenhet. Praktiskt planlösning, balkong, lagom stort vardagsrum, lite stor hall och ett helt fantastiskt kök. Det enda som saknades var en klädkammare, men dock fanns inbyggda garderober i sovrummet. Köket hade de där snedställda skåpen med dragdörrar som är en makalös designdetalj. Helena har sådana skåp i sin lägenhet i Edsbyn. Jag hade dragdörrar i min första lya, och det var fan riktigt praktiskt. I köket så fanns också husgeråd i lådor och skåp samt burkar och matkartonger i skåpen.

dukade bord

Utställningarna Dukade bord och Möblerade rum bjöd på härliga nostalgitrippar. Utställningen Dukade bord sägs vara den äldsta utställningen som visas i Sverige och öppnade 1955. Den berättar om mat, dryck, seder och bruk kopplat till måltider från 1500-talet fram till 50-talet. Nostalgitrippen bestod mest i igenkännandet av porslin och jag gillade 1900-tals delen mest. Blev hungrig att se dukningarna och det hade varit en rolig idé om restaurangen serverade mat som denna samt fika.

Jag är riktigt förtjust i porslin och design och kanske därför tilltalades jag inte av 15oo-talet då dessa bestod av enklare material såsom trädiskar att äta på, enkla kärl av trä, tenn och lergods samt att det var helt ok att käka med fingrarna eller helt enkelt ta med sig en egen kniv. Men enkelheten gällde ej maten och en fin middag bestod av många rätter med kött både från fågel fisk och vilt samt korvar och pastejer. Utöver det serverades rotfrukter i form av mos, soppor, lagrade ostar, frukt och sötsaker av olika slag.

1600-talet däremot speglar stormaktstid med damastdukar med bibliska motiv och servetter samt en stor svan på bordet som mat och skåderätt då den dolde en stek inuti. Måltiden delades in i anrättningar där 1:a anrättningen bestod av soppa, fisk, kött, pastej och tårta, 2:a bestod av liknande rättare av dyrare råvaror och 3:e bestod av ett konfektbord.

Först på 1900-talet kom intresset för designade serviser, glas och husgeråd. Osthyveln som nu är en självklarhet i varje hem kom först på 1920-talet likaså druvsaxen som nu mest återfinns i second hand affärer som en kul grej. Kaffekalaset blev vid sekelskiftet ett alternativ till middagsbjudningen och en mer informell umgängesform där det bjöds på vetebröd, sockerkaka och småkakor. Vilket får mig att tänka på ett annat husgeråd som försvunnit, sockertången. Mitt favoritporslin kommer från Rörstrand, den klassiska 30-tals servisen Swedish Grace som jag ännu ej har komplett men också den vackra Blå Eld från 50-talet. Jag tycker de är rätt lika, den ena med relief i veteaxmönster och den andra i fiskben som mer påminner om spannmålsax. I den senare har jag bara en tekopp med ett fat i en otrlight vacker mörkröd färg för lyxfrukost.

möblerade rum

Möblerade rum bjöd även den på en nostalgitripp och visar rum från 1870 och framåt. Jag gillade den jättemycket. I ett av rummen var det snarlika möbler som jag fått av Olga, riktigt mörka möbler från 30-talet och i ett annat mer den stilen jag gillar dvs 50 till 60-tal med stringhyllor och läckra lampor. Men jag gillar också de där låga myssofforna, men nja lite låga..men samma stuk som sofforna nu fast de är något högre och inte lika mjuka att sjunka ner i. Fullkomligt älskar schäslongdelen, men så har jag alltid haft en förkärlek för divaner.

Vi kunde strövat runt där längre, men ABBA-museet väntade.

Bilder från Nordiska museet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: