Chokladfestival på Nordiska museet

2008 års chokladfestival på Nordiska museet i Stockholm.

I flera år har jag velat besöka chokladfestivalen. Varje gång har jag glömt den. Men i år hade jag koll. Vi förköpte biljetter via Ticnet vilket visade sig vara ett genidrag. Köerna till Nordiska museet gick ut på gatan ända till busshållsplatsen och vädret – ja det var höstruskigt. Ughhaa.

I förväg hade vi tittat på de olika dagarnas aktiviteter och valt lördagen och sedan valt ut några intressanta aktiviteter under dagen. Väl där var uställarna i sig så intressanta att tankarna på aktiviteterna försvann. Jo, vi kollade upp chokladprovningen med Anthon Berg men biljetterna visade sig vara slut. Jo, det är ju så när det är gratis och först till kvarn. Först till kvarn är aldrig min grej.

Åh, det var choklad överallt – otroliga mängder av vackra praliner med smaker som jag inte ens kunnat drömma om. Och de smaker jag drömt om fanns naturligtvis… Körsbär i choklad…. Ahhh.. Chokladkakor av alla olika kakohalter, sylt med choklad – vilket vi definitivt ska prova att göra – chokladklubbar att doppa i varm mjölk, chokladbars med läckra fyllningar, fina presentaskar färdiga med praliner eller där man väljer själv, minipastiller (chokladdroppar) att använda i bak och matlagning, druvor doppade i choklad… Därtill generös provsmakning..

Vi smakade bland annat sesambräck, rostade saltade sesamfrön i smält mellanmörk choklad i tunna skivor eller mer avbrutna bitar. Supergott. Måste komma ihåg att försöka göra. Detsamma med rostade salta mandlar i ljus eller mellanmörk choklad som även den var salt, för salt – men hemma kan man smaka av till lagom sälta. Spännande brytning med det salta mot chokladen. Riktigt bra.

Sylt med choklad var också intressant. Vi provade hallonsylt med choklad vilket var underbart och en burk hallonsylt med choklad från LUX fick följa med hem. Säkert topp på en skiva rostad brioche. Jag blev nyfiken på krusbärssylt med choklad…för krusbärssylt i sig är så vansinnigt gott. Ungefär 30 % choklad rörs ner i färdig sylt. Jag kan tänka mig plommonsylt eller körsbärssylt med choklad i. Fikonmarmelad med choklad borde också funka särskilt med en skvätt konjak i. Definitivt något att experimentera med. Jag ska börja med att provsmaka chokladbaren från Handgjort Stockholm fylld med fikonmarmelad med lagerblad.

En av de intressantaste saker vi provade var i alla fall för mig kakaobönor. Torra men härligt krispiga med en angenäm bitterhet. Inget man äter bara sådär menade han bakom disken. Men jo – något man definitivt kan knapra på. Å andra sidan tycket jag om att tugga kaffebönor som liten… Mindre bittert än en hel del av den mörka chokladen. Fast är chokladen bitter är kakaobönorna av låg kvalitet fick vi lära oss. Okej, då finns det en hel del chokladkakor på marknaden gjorda av kakaobönor av låg kvalitet.

En av utställarna Esteban Agenturer hade olika druvor som vi känner till från vin som var torkade och doppade i choklad från Cocoa Farm. Bland annat syrah och pinot noir – som fick följa med hem. Syrah var naturligtvis ett givet val då vin av den druvan tillhör mina favoriter. Det bästa rödvin jag smakat är av Syrah.

Sedan blev det en liten ask praliner från Betsy Sandberg som ska passa fint till just kaffe. På Femtorp fick vi med oss ett helt kilo 60% choklad av Kendari som vi kan baka mycket godsaker med. Femtorp säljer också hela kakobönor, kakaomassa och kakaosmör – vilket skulle vara intressant att prova.

Från R.C. Chocolat köpte vi en presentask med utvalda praliner – som en present till chokladälskaren som inte var med.

Premasell hade belgisk choklad av märket Galler med chokladkakor av alla möjliga smaker och varje kaka färgkodad så att deras monter blev som Beckers färgkarta. Läckert. Vi provade chokladkakan med cafe au lait som var så god att den fick följa med hem. Smaken påminde om nougaten vi åt till jul när jag växte upp. Den där sorten som mamma skar tjocka skivor av direkt från kylskåpet och mumsade i sig. Kanske också pappa..

Även italiensk choklad fanns representerad från Toscana av alla underbara ställen. De hade ett helt ljuvligt utbud av praliner med fyllning. Jag är svag för choklad med likör eller sprit….och Amedei hade praliner med Marsala, Vin Santo, körsbär i Maraschino, rom… Så en ask med utvalda praliner med de godaste fyllningarna följde med oss hem för att avsmakas fortast möjligast…till ett glas italienskt kaffe. Mmmm…

Utställaren med mest trängsel var nog Pralinhuset, kanske för att deras praliner var de billigaste, endast 5 kronor styck. Chokladfabriken från södermalm var också där – kanske ett utflyktsmål under senhösten.

Kreativast & roligaste chokladidé var vasaloppsasken från Sälen choklad. Varje vasaloppspralin har en smak kopplad till en kontroll i Vasaloppet, t.ex. blåbärstryffel, messmörskola och i målgång naturligtvis champagne.

De vackraste pralinerna var nog de från Anthon Berg… Pralinerna var som små konstverk…fast i klassisk form. På Gunnarssons – hemmahörande på Götgatan, Södermalm – gjordes chokladkupoler på plats. Där fanns också de mest söta chokladmöss och macarons (mandelbiskvi) med fyllning som nog vore något att göra hemma. Kanske fylla macarons med chokladsylten..

Det enda som saknades var stora chokladverk, typ chokladslott och liknande… Jag kollade efter choklad fyllda med smaker från Europas olika länder som jag läst om i någon tidning… Men de fanns inte.. Men här kan man kolla in Eurodream.

Chokladfestivalen i klickbara bilder:

Vackra praliner från Anthon Bergh.Praliner och hallonsylt med choklad från LUX.Praliner från Flickorna Kanold.Praliner från Flickorna Kanold.Praliner från Flickorna Kanold.Fina stilrena presentaskar från R.C. Chocolat fyllda med underbara chokladpraliner.Praliner från R.C. Chocoale.Chockladklubbor från R.C. Chocolate att doppa i exempelvis varm choklad.Toskanska praliner från Amedei. I bild våra favoriter, körsbär i choklad.Toskanska praliner från Amedei med härlig italiensksmakande fyllning. Vin santo & marsala - mycket bättre kan det inte bli.Chokladkakor från Galler - som Beckers färgkarta. God belgiskt choklad.Toksöta chokladmöss från Gunnarssons.

Under chokladfestivalen avgörs kladdkake-SM. Vinnarreceptet på kladdkaka med marshmallows & mariannefluff finns här och de 6 finalisternas recept finns här varav det med krispig jordnötsbotten lockar allra mest. Årets pralin utses samt årets konditor som dels gör en dessert och dels ett bakverk efter tema på scen.

Etiketter: , , , , , , .

8 svar

  1. […] choklad- & körsbärsmarmelad… Vi köpte hallon- & chokladmarmelad från LUX på Chokladfestivalen förra året och den var mumsig, men med körsbär borde det bli fantastiskt. Kanske ska prova att […]

  2. […] lästa AroniasyltRecept A-ÖChokladfestival på Nordiska museetMått, omvandling för utvalda ingredienserChokladmousse med gömda […]

  3. […] 4 – Mickelsmäss 9-11 Antik- & Kuriosamässa, Kistamässan, fint porslin 9-11 Chokladfestival, Nordiska museet 10 – Höstmarknad, Bondens egen marknad, Katarina bangata 10 – Höstmarknad, […]

  4. […] Besöket. 5 – Gräddtårtans dag, 1:a söndagen i oktober, fin barbapappatårta 10-12 – Chokladfestival, Nordiska museet 11-12 – Äppelfröjd på Äppelfabriken, Färingsö 12 – Äggets dag, […]

  5. […] egen marknad varje lördag t.o.m. x/x i Tessinparken & på Katarina Bangata * Chokladfestival, Nordiska […]

  6. […] egen marknad varje lördag t.o.m. x/x i Tessinparken & på Katarina Bangata * Chokladfestival, Nordiska […]

  7. […] mycket gott..! Passade på att provsmaka hallonmarmeladen med choklad från LUX som vi köpte på chokladfestivalen. Inga konserveringsmedel eller andra tillsatser i den och därför sjunger den nu på sista […]

  8. […] Precis när man kommer in möts man av en gigantisk ekstaty av Gustav Vasa. Årligen har de en chokladfestival i oktober. Jag glömmer bort den varje […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: