Helstekt älgfilé med två sorters potatis, bearnaisesås samt ugnsbakad tomat

Ytterligare en god middag i Luleå – vi hade kvar en bit älgfilé samt Ullas potatisgratäng. Det serverade vi med en god mandelpotatispuré och en underbart god bearnaisesås. Att det blev två potatisrätter berodde till stor del på att vi hade kvar lite men inte tillräckligt av gårdagens goda potatisgratäng samt att jag var väldigt sugen på potatispuré.

Till den här middagen så tillagade vi älgfilén lite annorlunda. Vi tillagade den hel.

4 portioner

Ingredienser
Älgfilé            600-800 g
Smör             2 msk
Salt
Peppar

Gör så här
Rumstemperera köttet (dvs låt köttet ligga framme i rumstemperatur ca 1 timme innan det tillagas). Rensa det från hinnor. Beroende på hur köttet ser ut kan det vara klokt att dela det i två delar om det är oregelbundet i formen. Salta och peppra köttet runt om.

Värm ugnen till 100-125 grader. Lägre temperatur ger längre tillagningstid med också ett saftigare kött.

Hetta upp en stekpanna och låt smöret fräsa tills det tystnar innan du lägger i köttet. Bryn det runt om ca 30 sekunder per sida.

Sätt i en stektermometer och låt köttet bli färdigt ugnen. Jag tog ut köttet när innertemperaturen var ca 58 grader då det är ordentligt rosa. Låt köttet vila i folie ca 10 minuter.

Skär upp köttet i ca 1 cm breda skivor innan det är dags att servera.

Just idag serverades det så här:

Helstekt älgfilé med mandelpotatispuré, Ullas potatisgratäng, bearnaisesås samt ugnssbakad tomat.

Mycket gott!

Det vi inte vet var om det var min far eller någon annan som hade fällt just den här älgen. Min far har till vår stora glädje jagat älg under många år. Hoppas han fortsätter med det ytterligare några år!
helstekt-algfile-med-tva-sorters-potatis-bearnaisesas-samt-ugnsbakad-tomat helstekt-algfile-med-tva-sorters-potatis-bearnaisesas-samt-ugnsbakad-tomat-02

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.