Vi besökte ICA Maxi i Haninge och hittade något som vi har letat efter ett tag – Panko ströbröd vilket är ”Japanese style bread crumb” som på svenska blir kort och gott Japanskt ströbröd. Exkat hur det skiljer sig mot vårat ”vanliga” svenska ströbröd kan jag nog inte beskriva men det känns som att det lämpar sig mycket bättre för att fritera med. Det blir knaprigare och fräschare. För er som inte får tag på Panko ströbröd så kan ni förstås använda vårat vanliga ströbröd. Det blir också mycket gott!
Tigerräkor är inte så lätt att få tag på nu. Det är sannolikt på grund av deras miljöpåverkan. Eller rättare sagt, den miljöpåverkan som de odlingar som de har för den här typen av räkor. Jag kan ha helt fel, om någon vet bättre får ni gärna rätta mig. Hursomhelst ska det vara råa räkor till denna rätt. Redan kokta räkor blir sega om det hettas upp. Vi köpte våra (frysta) på våran lilla konsum butik – mycket förvånade hittade vi dem där – men de finns säkert också på till exempel Hötorgshallen eller Östermalmshallen.
Till den här rätten gjorde jag två dippsåser; Mörk sötsur dippsås med koriander och Sötsur dippsås med ingefära. Fantastiskt gott tillsammans! Det här serverades tillsammans med kokt ris.
3-4 portioner.
Ingredienser:
Råa skalade tigerräkor ca 400 g
Vetemjöl ca 2 dl
Salt 1 tsk
Ägg 2-3 st
Panko ströbröd ca 3 dl
Frityrolja ca 1 liter
Gör så här:
Ta fram tre stycken djupa tallrikar. Blanda vetemjöl och salt i talrik nummer 1. Vispa äggen i talrik nummer 2. Häll upp ströbrödet i den tredje talriken.
Doppa räkorna först i vetemjölet, sedan i äggen och sist i ströbrödet. Ströbrödet ska täcka räkan runt om.
Hetta upp frityroljan till ca 150-170 grader och sätt ugnen på 100 grader. Jag gör det i en gammal traktörpanna men bäst är det förstås i en fritös men då kan det behövas mer olja.
Fritera 8-10 räkor åt gången. De behöver ca 1-2 minuter den heta oljan. Vänd gärna på dem efter halva tiden. Räkorna ska bli gyllenbruna. Håll de färdiga räkorna varma i ugnen.
Etiketter: mat, recept, friterade tigerräkor, friterade räkor, tigerräkor, räkor, friterat.
Filed under: Asiatiskt, Skaldjur | Tagged: Asiatiskt, friterade räkor, friterade tigerräkor, friterat, mat, panko, räkor, recept, skaldjur, skaldjursrätter, tigerräkor |
[…] Temaki Tigerräkor, friterade […]