Vi har väl alla ätit de sliskiga sötsura såserna på diverse olika kinarestauranger och de flesta av oss har väl undrat om det verkligen inte kan göras bättre och annorlunda. Den här är mörkare och mustigare och vansinnigt god! Det här är ju en dippsås. Det vill säga det blir en ganska liten mängd och den ska också vara lite tjockare i konsistensen. Reglera det med att tillsätta maizena på slutet.
2-4 portioner.
Ingredienser:
Vatten 1 dl
Risvinäger 1 dl
Farinsocker 1/2 dl
Chilifrukt 1/2
Vitlöksklyfta 1 st
Färsk koriander 2 + 1 msk finhackad
Japansk soya 2 tsk
Maizena ca 1/2 msk
Gör så här:
Finhacka chili och vitlök. Blanda samtliga ingrediender förutom en msk hackad koriander och maizena i en liten kastrull. Sjud blandningen på medelhög värme och låt den koka ihop till ungefär halv mängd. Tillsätt maizena och koka upp. Dippsåsen ska nu vara blank och fin och "lagom" tjock.
Häll upp såsen i små skålar. Gärna en per person. Garnera med lite hackad koriander ovanpå.
Etiketter: mat, recept, sötsur sås, sötsur dippsås, koriander, dipp, sås, asiatiskt.
Filed under: Asiatiskt, Såser | Tagged: Asiatiskt, dip, dipp, koriander, mat, recept, sås, sötsur dippsås, sötsur sås |
[…] Dippsås, mörk sötsur med koriander […]
[…] den här rätten gjorde jag två dippsåser; Mörk sötsur dippsås med koriander och Sötsur dippsås med ingefära. Fantastiskt gott tillsammans! Det här serverades tillsammans […]