Kolapaj – pajdeg fylld med seg smörsmakande kola, godis och efterrätt i ett.
Supergod seg paj som går utmärkt att förbereda innan och bara stå där i kylskåpet och vänta tills det är dags. Det svåraste momentet är att få kolan till rätt konsistens, för blir den för hård – ja då är det omöjligt att äta. Det är ju en kolapaj och inte en knäckpaj. Jag råkade slå i den varma kolasmeten i ett varmt pajskal – vilket ändå fungerade utmärkt.
Den som lagat knäck känner nog igen proportionerna mellan ingredienserna i kolasmeten och visst smakar det knäck, vilket gör den till en passande julefterrätt – för dem som orkar äta även en efterrätt. Jag skulle kunna tänka mig att funkar fint att slänga på lite blandade nötter som sjunker ner i kolalavan…eller vänta en liten stund och låta kreativiteten flöda och dekorera med t.ex. skållade, skalade mandlar i vackert mönster.
Att ange portioner är svårt, då vi tycker om stora portioner. Så i en pajform med diameter 12 cm blev det för oss 4 portioner, men 8 bitar – då vi tog om… Men efter en ordentligt middag borde det räcka till 8-9 personer med en bit var. Vi åt den på nyårsafton.
Så här mitt i vintern kan det vara svårt att få tag i bär, även frysta bär, om du inte tillhör de med bärbuskar som är duktig på att frysa in i små burkar. Saluhallar kan ha allehanda frysta bär till oskäliga priser.
4 stora portioner, 8-9 bitar
Ingredienser
Pajskal
75 g smör
4 msk havregryn
2 dl vetemjöl
4 tsk vatten
Kola
1,25 dl grädde
1,25 dl ljus sirap
1,25 dl socker
1-1,5 tsk vaniljsocker
60 g smör
Till servering
2-3 dl röda vinbär (alternativt: hallon, lingon, tranbär)
Beskrivning
Smält smöret till pajdegen. Blanda i havregryn, mjöl och vatten. Tryck ut i en smord pajform med löstagbar kant, ca 12 cm i diameter. Om pajformen har låg kant, försöka trycka upp en högre kant ovanför pajformens kant. Låt stå i frysen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Ta fram formen med pajdeg och låt stå i rumstemperatur i 5 minuter tills det går att nagga gräddskalet med gaffel. Grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10-15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. (Blanda inte ihop det med ett kulprov!) Eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120°C. Ta av från värmen!
Rör ner vaniljsocker och smör och låt kolasmeten svalna. Häll den (avsvalnade) smeten i pajskalet och låt kallna helt.
Servera kolapaj med röda vinbär till. Syran i bären är en fin brytning till den söta sega pajen. Inget socker på bären..!!
* Modifierat recept från Ica Buffe. Är det så att du har en standardpajform på diameter 24 cm och vill använda den, så gå till originalreceptet (angivna antal bitar: 16) här. Det här är ca 2/3 av det receptet.
Filed under: Desserter, Nyår | Tagged: dessert, desserter, dessertpaj, dessertpajer, efterrätt, efterrätter, efterrättspaj, efterrättspajer, kola, kolapaj, mat, paj, pajdeg, pajer, pajskal, recept |
[…] marinerad & friterad biff med spiskummin Klassisk potatissallad Knäck Kolabrownies Kolagrottor Kolapaj Kolapudding – Dulce de leche Kolasås – Dulce de leche Korma Kreolsk kalops Kryddig […]
[…] Efterrätt Kolapaj med röda vinbär […]