Vetotto – matvete i risottostuk med parmesan.
Kokt matvete är gott och tuggigt. Lite trist färg, typ havrebeige. Lätt att variera som här varmt som en risotto, annars kallt eller ljummet istället för pasta i en sallad eller varm med kanel, honung och mjölk som frukost. Jag är inte förtjust i gröt, men kokt matvete serverat på samma sätt tycker jag är gott.
Hittade en liten påse från Garant med matvete av emmervete. Har mest ätit dinkelvete innan. Kamutvete har jag provat och det räckte med att prova. Det kommer inte att komma in i min mun igen.
Det här kan ses som ett grundrecept för vetotto och andra ingredienser tillsätts efter smak. Snabbt, lätt och mycket gott! Jag tycker om sojabönor i, ca 2 dl till den här mängden vilket motsvarar 125 gram.
ca 2 portioner
Ingredienser
2 dl matvete
3,5 dl vatten
salt
ordentligt med olivolja
1 dl parmesan, riven
salt & svartpeppar
Beskrivning
Följ beskrivningen på matvetepaketet. För den sorten jag använder kokas vattnet upp med salt, matvetet tillsätts och får koka på svag värme under lock 12-15 minuter. Kastrullen dras sedan åt sidan så att matvetet får dra i 5 minuter utan lock.
Rör sedan i parmesan och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Klart!
Filed under: Grynrätter, Mjöl & Gryn, Veterätter | Tagged: emmervete, gryn, grynrätt, grynrätter, mat, matvete, matveterätt, matveterätter, recept, vete, veterätt, veterätter, vetotto |
[…] en egen rätt, men kan också serveras som tillbehör till kött. Här är en enkel variation på vetotto. Jag älskar fräst sallad såväl romansallad, som isbergssallad och lollo rosso. Jag äter den […]