Bönpasta – pasta gjord på sojabönor, mjöl av sojabönor.
Risenta har kommit ut med 3 sorters bönpasta. Två är bandpasta/fettuccine varav den ena är gjord på gula sojabönor och den andra på gröna sojabönor, den tredje är en spaghetti gjord på gula sojabönor.
Jag såg den höga proteinhalten och det var den som var avgörande för att testa. 44-45% procent protein, vilket är högt. Förväntade mig inte att den skulle vara så god, utan hoppades mer att den skulle vara okej som vardagspasta och till och med ett bra proteinalternativ.
Bandpastan tyckte jag blev lite gummiaktig, helt ätbar men en mer maffig sås behövdes såsom en köttfärssås eller en god tomatpesto med något mer tuggigt. Spaghettin däremot blev en favorit och fungerade fint med bara lite olivolja och parmesan – såsom jag gillar att äta pasta.
Jag tycker bönpastan är mer mättande än vanlig pasta, så den blir drygare. 50 gram räcker per portion. Dock är pastan dyrare än vanlig, men får tänka in det hälsosamma. Dessutom kan man köra helt veggo då det inte behövs kompletteras med annan proteinkälla. Sammantaget blir den då inte särskilt dyr. 200 gram i varje förpackning.
Jämförelse alternativpastor mot vanlig pasta
Innehåll | Fett | Kolhydrater | Sockerarter | Protein | Fibrer |
Bönpasta fettucine | 9 | 18 | 8 | 44 | 15 |
Bönpasta fettucine, grön | 8 | 15 | 7 | 45 | 18 |
Bönpasta spaghetti | 9 | 18 | 8 | 44 | 15 |
Barilla spaghetti | 2 | 71 | 3,5 | 12,5 | 3 |
Filed under: Allmänt, Blandat | Tagged: alternativpasta, bandpasta, bönpasta, fettuccine, glutenfri, glutenfritt, grön sojabönspasta, gröna sojabönor, gul sojabönspasta, gula sojabönor, mat, pasta, pastajärmförelse, pastasort, pastasorter, proteinpasta, Risenta, sojabönor, sojabönsmjöl, sojabönspasta, spaghetti, tagliatelle |
Kommentera