Drömmar

Drömmar – spröda porösa småkakor med vaniljsmak som smälter i munnen.

Bland småkakor är drömmar min absoluta favorit jämte kolasnittar. Fantastiskt goda och lätta att baka själv.

Drömmar är gjorda på mördeg med hjorthornsalt och det är just hjorthornssaltet som ger drömmarna sin porösa, spröda konsistens med luftbubblor i som också gör dem smuliga.

Det luktar lite ammoniak när drömmarna gräddas i ugnen. Det kommer av att jäsmedlet hjorthornssalt är en blandning av huvudsakligen ammoniumvätekarbonat och ammoniumkarbamat, med den kemiska beteckningen är ammoniumkarbonat. Vid gräddning avges ammoniak förutom koldioxid och det ammoniak som bildas försvinner under gräddningen och ger inte smak. Hjorthornssaltet är precis som bikarbonat och bakpulver kemiska jäsmedel som används i småkakor och platta torra småbröd såsom kubbar.

Namnet hjorthornssalt kommer av ämnet, ammoniumvätekarbonat, förr i tiden framställdes genom upphettning av horn och klövar från bland annat hjortar.

Krisar det så går det att byta ut hjorthornssalt mot bakpulver eller bikarbonat, men kakorna blir inte lika spröda i konsistensen. 1 tsk hjorthornssalt = = 1 tsk bikarbonat = 2 tsk bakpulver.

ca 50 st

Ingredienser
100 g Smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rumsvarm solrosolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl

Beskrivning
Sätt ugnen på 150°.

Vispa smör, socker och vaniljsocker tills det blir vitt och poröst i en bunke.

Tillsätt oljan och blanda.

Blanda vetemjöl och hjorthornssalt och rör ner det i kakdegen. Blanda snabbt samman till en smidig deg.

Låt kakdegen vila en liten stund i kylskåpet.

Dela degen i 4 bitar, rulla ut till fingertjocka längder och dela varje längd i 12 bitar. Rulla varje bit till en lite boll och lägg på en bakpappersklädd plåt. Lägg inte kakorna för tätt, de flyter ut lite i ugnen. Räkna med 2 plåtar.

Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt inte kakorna få färg.

Låt kakorna svalna på plåten eller bakpappret då de är lite spröda. Förvara sedan i plåtburk.

Annonser

4 svar

  1. […] Drömmar […]

  2. […] Drömmar […]

  3. […] De kallas även sandkakor och drömmar. Ökensand innehåller i stort sett samma ingredienser som drömmar(vaniljdrömmar), men proportionerna mellan ingredienserna skiljer sig åt samt att smöret bryns […]

  4. […] och drömmar är mina favoriter bland kakor. Jag är ingen kakfantast men dessa är bara för mycket. Himmelska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: