Nypon

Nu är det nyponsäsong.

När jag var liten åt jag dem ofta rakt från buskarna som växt runt vårt hus. Samma sak nu. Men i år tänkte jag för en gångs skulle göra något med nyponen. Den sorten som växer här tror jag är Rosa rugosa (Alba) eller liknande – en sorts vresros.

Det första jag kom att tänka på var nyponsoppa men också torkade nypon. Mörkt röda torkade avlånga nypon i stora glasbrukar är vackert. Rosa pendulina tror jag de heter, men det växer inga här. Av torkade nypon kan man koka nyponsoppa eller mala dem till nyponpulver och göra marmelad. Det finns nyponpulver att köpa, men egna torkade nypon att laga av är roligare. 

Plock- & rensningsproceduren är dock trist och tidsödande. Först försöka hitta fasta fina nypon och samtidigt undvika små äckliga insekter och taggarna på nyponbuskarna. Rensningen går till så att skaft & blomfäste tas bort, nyponen halveras mitt på för då är de enklast att rensa. Med hjälp av en liten tesked eller bara fingrarna pillas nyponfröna bort samt håret inuti och sedan sköljs nyponen inuti. Räkna med dubbla mängden orensade nypon – bara en sån sak.

Nypon är dessutom en riktig tungviktare vad gäller c-vitamin. De innehåller mer c-vitamin än apelsiner och dessutom karotenoider och flavonider.

Jag hade tänkt att torka rensade nypon. Det går att torka nyponen i ugnen på låg värme, mellan 50-70 grader. Dock tar det flera timmar och samtidigt ska ugnluckan vara lite öppen så att fukt kommer ut. 4 timmar läste jag någonstans, vilket inte alls stämde hos mig. Nyponen är efter 6 timmar inte helt torkade men hur goda som helst att gå och småäta på. Lite sega men en liten liten fuktighet. Väl torkade kan nypon förvaras i glasburk till nästa nyponsäsong eller längre. Men jag tror jag äter upp det lilla jag har som godis. Hmm, tänk müsli med rostade nötter, havregryn, linfrön och torkade nypon..! Då skulle till och med jag kunna peta i mig lite frukost. Kanske…

Nypon 

Av nyponen blev det nyponsoppa, nyponmarmelad, nypongelé, syltade nypon och några torkade att äta som snacks. Nästa år ska jag vara ute lite tidigare…för en del nypon hade blivit övermogna redan.

Etiketter: , , , , , , .

Annonser

2 svar

  1. hej! har du provat vildnypon? dom är så vackra och mkt fin konsistens tycker jag, men det tar en evinnerlig tid att rensa, men om man gillar syltade nypon så är det värt besväret.
    Blir sååå vackert o gott!!

    smaklig spis!!

    • Hej Kerstin! Jag har provat att äta dem direkt, naturella och oj ja det är goda. Just nu har jag inga nypon alls i närheten sedan jag flyttat. Ska leta upp nypon till nästa höst..!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: