Ostbricka

Ostbricka – ett urval goda ostar, kex och andra goda tillbehör.

Ostbricka är enkelt och hur gott som helst tillsammans med ett härligt rödvin. Jag har ingen förklaring till att vi inte äter ostbricka oftare. Ostbricka kan serveras som en mellanrätt, ungefär som i Italien, som efterrätt och faktiskt med en del komplement som en hel middag. Komplettera t.ex. med en tallrik kallskuret och nybakat bröd såsom baguette
 eller franskt lantbröd.

Välj några olika typer av ostar, en hård, en kittost och en mögel. Sedan några olika kex, milda, salta och baguette. Något sött och fruktigt i form av skivat päron, en klase vindruvor och kanske något riktigt sött som fikonmarmelad.

Kallskuret kan vara ett par olika sorters salami, några skivor prosciutto eller serranskiva, mortadella… Vi provade fänkålssalami, en het chilisalami och två milda goda salamisorter samt en god prosciutto.

Det räcker med tre sorters ost och kex – inget överdåd. Variera istället ostbrickan.

Senaste ostbrickan bestod av:
Ostar: gorgonzola Mauro duetto, Chaumes 25, Raclette
Kex: smörgåsrån, saltiner, tunna skivor av baguette,
Tillbehör: päronskivor

Raclette är en ost som används i raclettejärn, men hur har jag ingen aning om. Raclette var i smaken ganska lika Chaumes som i sig utseendemässigt påminner om Vacherol. Det var Vacherol jag var ute efter, men det fanns inte ens i delikatessdisken den här gången. Både Chaumes och Vacherol är konsistensmässigt som brie inuti fast sedan betydligt mer smakrik och sedan med en orange skorpa kring. Chaumes är en fransk kittost från Falbygden men tillverkad i Frankrike. Raclette är likaså en fransk ost. Gorgonzola av olika sorter har en given plats. Denna gorgonzola är blandad med den italienska milda färskosten Mascarpone som ligger i egna lager.

Egentligen skulle vi haft med en hårdost, men jag var alltför nyfiken på Raclette vars doft påminde om något när jag var liten… Undrar vad det kan vara… Åt vi smält Racletteost hemma?

Ostbricka & kallskuret.

Etiketter: , , , , , , , .

Annons

Ett svar

  1. […] – grundrecept Omelett med prosciutto & parmesan Ordförande Maos rödbräserade fläsk Ostbricka Ostscones Ostsoppa på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: