Oxfilé Provençale – Bädd av råstekt potatis med skivad oxfilé samt ordentligt med vitlökssmör smält över.
Ett annat namn för rätten är Coeur de filet provençale. Trots det franskklingande namnet är det inte en fransk rätt utan en svensk som skapades av kocken Julius Carlsson på Bacchi vapen under 1930-talet. Men han använde bara hjärtat av filén. Rätten var under 70-talet en paradrätt på restaurang Cattelin och det var så ätten fick sin spridning. Julius var också mannen bakom Wallenbergaren.
Till nyår gjorde vi rätten på kalvfilé, mums filibabba!
4 portioner
Ingredienser
800 g oxfilé, putsad från hinnor
8-12 st potatisar av fast sort, skalade
salt & peppar
smör att steka i
100 g smör, rumstempererat
2 st vitlöksklyftor
persilja efter smak
2 st tomater, halverade
Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader.
Salta och peppra oxfilén runt om. Bryn oxfilén, stick in en kötttermometer i mitten och stek mitt i ugn till den nått 65 grader.
Skiva potatisen i tunna skivor. Lägg i vatten en halvtimme. Häll av vattnet och låt potatisskivorna torka något. Stek i smör i omgångar till de nästan är genomstekta och gyllene. Lägg i större ugnsform och stek färdigt i ugn på 175 grader.
Pressa vitlöksklyftor i smöret, tillsätt persilja och blanda ordentligt. Smaka av med salt & peppar.
Skiva oxfilén i lite under 1 cm tunna skivor lite på snedden och lägg skivorna över potatisbädden. Klicka på vitlökssmör. Lägg tomathalvorna i formen, salta & peppra på tomaterna.
Höj värmen i ugnen till 255 och ställ in formen och låt gratinera tills vitlökssmöret smält.
Filed under: Kött, Nyår | Tagged: Coeur de filet provençale, festrätt, kött, kötträtt, kötträtter, klassiker, mat, nyårsmiddag, oxfilé, oxfile provencale, oxkött, potatis, provencale, råstekt potatis, recept, vitlökssmör |
[…] Oxfilé Provençale […]