Hemgjord ketchup – hemkokt tomatsås av färska tomater, passerade tomater, rödvinsvinäger sötad med farinsocker och kryddad med fänkålsfrön, korianderfrön, kryddnejlikor, ingefära, chili, vitlök och basilika.
En riktigt god ketchup som passar perfekt till allt grillat. Det här är långt ifrån den färdigköpta ketchupen som ni köper på Konsum eller ICA.
Ingredienser
Olivolja 2msk
Gul lök 4st hackade
Fänkålsfrön 2tsk
Korianderfrön 2tsk
Kryddnejlikor 4st
Ingefära 2 tumstora bitar, skivad
Chili 1-2st, skivad
Vitlöksklyftor 4st, Skivad
Salt 1tsk
Peppar 1krm
Tomater 1kg, hackade
Basilika 1 kruka
Passerade tomater 1 liter
Rödvinsvinäger 2,5 dl
Farinsocker 200g
Beskrivning
Fräs löken mjuk i oljan. Krossa fänkål, koriander och kryddnejlikor i mortel eller liknande. Ta av bladen från basilikan. Hacka stjälkarna. Spara bladen. Blanda samtliga ingredienser utom basilika bladen. Sjud 30-40 minuter.
Ta av kastrullen från värmen. Hacka basilika bladen och blanda ned i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.
Mixa i matberedare eller i mixer. Sila eventuellt blandningen genom finmaskig sil. Jag låter bli att sila min ketchup för jag föredrar att det är lite bitar i den. Häll upp den varma ketchupen i lämpliga förvärmda flaskor (100 grader i ugnen i cirkaa 10 minuter) som du fyller ända upp. I kylskåpet håller sig ketchupen i 3-4 veckor.
Filed under: Såser | Tagged: ketchup, mat, recept, sås, tomat |
[…] Hallon coulis Hamburgare Hemgjord ketchup Hollandaisesås […]