Vit kladdkaka – gyllengul smörig kladdig kaka med vit choklad och lätt ton av vanilj.
Den vita kladdkakan är ett provlagat recept från recept.nu som påstods smaka kola eller typ fudge, men påminner mer om en kompakt ostkaka utan bittermandel. Jag minskade jag lite lite på sötman…och för min del kunde jag minskat lite till, kanske till 2,5 matsked istället för en halv deciliter..Vi åt den med körsbärs- och hallonkompott vilken i sig blev jättegod. Men bäst passar en liten kopp espresso och inget mer.
Lena tyckte att den var jättegod och att den dagen efter faktiskt hade en liten smak av kola.
Ingredienser
100 g smör
200 vit choklad med vaniljsmak
3 st ägg
1 msk vit sirap
0,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 teskedar vaniljsocker
1 krm salt
ca 0,5 dl kokosflingor till att bröa formen
lite florsocker till servering
Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda vetemjöl, socker, salt och vaniljsocker i en bunke.
Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om cirka 24-25 cm och bröa den med kokosflingor.
Smält smöret. Smält chokladen i vattenbad och rör i det smälta smöret samt tillsätt ägg och sirap. Vispa ej!
Vänd snabbt ned smör-chokladsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, cirka 14-17 minuter. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och låt svalna en liten stund. Kyl sedan i frys i cirka 20 minuter.
Servera kakan kall. Pudra över lite florsocker innan servering.
Etiketter: mat, recept, kladdkaka, vit choklad, chokladefterrätter, dessert, efterrätt.
Filed under: Desserter | Tagged: bakning, choklad, chokladdessert, chokladefterrätt, dessert, efterrätt, kaka, kladdkaka, mat, recept, vit choklad |
[…] Vit kladdkaka […]
[…] K Kaffefragilité Kaffeglasyr till brownie Kaffekräm Kall kaffedrink Kalvfond Kalvfrikadeller med salvia i tomatsås Kamben, grillade Kamben i asiatisk marinad Kanelbullar Kantarellsmörgås Kantarellsås med konjak Karamelliserad mango Kinesisk marinerad & friterad biff med spiskummin Kladdkaka, vit […]