Nygårda lagrad julmust

Nygårda lagrad julmust – lagrad på bourbonfat  i 6 månader.

Min kollega började pratade om den här i veckan och minns att han pratade om den förra året som den bästa julmusten som man måste prova. I fredags efter ha handlat, beställt den lilla gardinstången till vardagsrummet och köpt en jättefin röd pläd till sovrummet, kom jag att tänka på julmusten när jag fick syn på Systembolaget på väg hem. Det skulle finnas en lagrad på romfat och rom är ju min sprit.

Jag hittade ingen på romfat och fick välja mellan musten lagrad på bourbonfat eller calvadosfat. Det fick bli bourbon.

Flaskorna är i vinstorlek med 75 centiliter och först när jag skulle öppna den upptäckte jag att den hade champagnekork också. Tjusigt! Jag blev lite lite stressad att korken skulle flyga med tryck, studsa i väggen och därefter byta riktning och gå in i mitt ena öga. Försiktigt, mycket försiktigt skruvade jag på korken. Den satt som fan. Sedna smällde det av bara helvete och den studsade mycket riktigt i köksväggen men sedan ner på golvet.

Julmusten skummade ordentligt och doftade lite öl, kanske bröd. Den var mindre söt fylligare och mindre med kolsyra – i alla fall inte den där stickiga kolsyran. Till julbordet brukar jag blanda julmust och öl, då ölen tar ner sötman och blandningen påminner lite svagt om svagdricka som jag minns den. Den här julmusten var åt det hållet. Det här var utan tvekan den godaste julmusten jag smakat – en julmust för vuxna.

Nu vill jag prova de andra och särskilt den lagrad på romfat.

nygard-julmust-bourbonfat

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.