Kristyr – hård glansig glasyr till pepparkakor
Till nästa gång ska jag köpa spritspåsar! Jag är inte bra på det här finliret.
Ingredienser
4 dl florsocker
1 st äggvita
3 krm ättikssprit alternativt 1,5 krm ättika & 1,5 krm vatten
Beskrivning
Blanda i en liten bunke till en slät och blank glasyr. Elvisp med degkrokar kan användas.
När kristyren bildar toppar är den färdigblandad och den ska vara lite seg.
Färga med hushållsfärg efter smak. För fler färger, dela upp kristyren i fler små skålar och färga sedan. Blanda ordentligt.
Lägg i liten plastpåse, pressa ner kristyren mot ena hörnet, klipp litet hål och spritsa på. Alternativt gör en liten strut av bakplåtspapper, fyll med kristyr och spritsa på.
Håll spritsen en bit ovanför pepparkakan så blir det lättare att få fina linjer.
Låt kristyren lufttorka för att bli hård och torr.
Filed under: Bakning, Fika, Jul | Tagged: florsocker, jul, julbak, kristyr, mat, pepparkakskristyr, recept |
Kommentera