Långbakade tomater

Långbakade tomater – ugnsbakade tomathalvor.

Att ugnbaka tomater länge på låg värme är ett sätt att koncentrera smakerna och de mest tråkiga tomaterna blir mycket godare.

Passa på att skjutsa in en batch tomathalvor när ugnen ändå används och fortsätt sedan ugnsbaka tomaterna när den andra rätten är klar. Gör så mycket som möjligt och låt halvorna trängas i formen då de minskar med tiden. Välj inte de största tomaterna, för ju större tomater ju längre tid. De färdiga tomathalvorna kan sedan användas under i veckan som tillbehör till middagen, i en god paj som Västerbottenspaj, tillsammans med kantareller i en ostpaj, någon halva eller två kan mixas ner i en god röra som bönröran med vita bönor eller i en hummus, eller värmas upp och skäras i bitar att blanda runt i nykokt spaghetti med olivolja & nyriven parmesan som en enkel & snabb pastarätt.

Jag brukar ha en skål i kylen och äta av under veckan.

Ingredienser
tomater
olivolja

Beskrivning
Sätt ugnen på 150 grader.

Smörj en form.

Halvera tomaterna och placera ut dem tätt i formen.

Ställ in formen direkt i ugnen oavsett om den nått 150 grader eller ej. Ugnsbaka i cirka 2 timmar på 150 grader i mitten av ugnen.

Sänk sedan värmen till under 100 grader och låt dem fortsätta att ugnsbakas eller snarare ugnstorkas i ugnen i ytterligare 2-3 timmar. Kolla av dem. De ska bli skrynkliga och det mesta av vätskan ska försvinna.

Stäng av ugnsvärmen och låt tomaterna var kvar ett bra tag.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.