Franskt lantbröd med surdeg

1 st

Franskt lantbröd – gott vitt bröd med hård härlig skorpa och med syra av surdeg

Ett bröd med få ingredienser av två mjölsorter; vetemjöl och råg. Lantbrödet är lättarbetat men med en del väntetid för jäsningen och innan dess med surdegen. Lantbrödet börjar gräddas på riktigt hög ugnsvärme så att en härlig mörk hård skorpa bildas för att sedan färdiggräddas på lägre värme med lite ånga.

Det här är vårt franska lantbröd – favoritbrödet – fast bakat med lite surdeg. En sorts snabbsurdeg som får stå i runt 4 timmar i rumstemperatur eller en natt i kylen. Med surdeg i brödet gick det åt lite mer vetemjöl än i det vanliga franska lantbrödet.

Franskt lantbrödIngredienser
Deg 1 (surdeg)
5 g jäst
1 dl vatten, ljummet
2 dl vetemjöl special

Deg 2
3,5 dl ljummet vatten
20 g jäst
1 tsk salt
6-6,5 dl vetemjöl special
3 dl rågsikt

Beskrivning
Deg 1 (surdeg)
Smula jäst i en bunke. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt mjöl och rör om till en lös deg. Täck bunken med platsfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 4 timmar.

Deg 2
Lös upp salt och jäst i vattnet. Tillsätt vetemjöl och rågsikt i degvätskan. Arbeta degen väl, på mjölat bakbord. Låt degen jäsa 1,5 timme.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord och forma ett avlångt bröd. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa medan ugnen värms till 250 grader.

Skär ett kors i brödet med vass kniv, nästan ner till brödets botten.

Pensla brödet med ljummet vatten innan det sätts in i ugnen. Grädda brödet i den höga värmen 25 minuter, mitt i ugnen. Lägg över en bit folie eller bakpapper om det verkar få för mycket färg. Kolla efter cirka 15 minuter. Ta ut plåten och pensla brödet ännu en gång med vatten för att få hårdare skorpa. Sänk värmen till 175 grader. Låt ugnsluckan stå öppen för att släppa ut lite värme medan vattnet penslas på.

Grädda ytterligare 25 minuter. Svätt in lite vatten längs ugnsväggarna under gräddningen då och då, så att det bildas ånga.

Knacka i botten av brödet för att känna om det är färdigt. Det ska höras en dov ton.

Etiketter: , , , , , , , .

Annonser

3 svar

  1. […] persikohalvor Fläskkarrésallad, syrlig Fläskfilé salsa verde Focaccia Franskt lantbröd Franskt lantbröd med surdeg Frasiga smördegsbröd Frasvåfflor Friterad regnbåge Friterade ricottafyllda zucchiniblommor […]

  2. […] Ett lyckat modifierat provbak av ett gammalt recept på DN, där originalet bakas på hälften rågsikt och hälften vetemjöl. Varierar med att göra franskt lantbröd med surdeg. […]

  3. […] vecka 44 Posted on 2008-11-05 by Matorama Middagar Lax- & räksoppa, franskt lantbröd med surdeg Wokad kyckling med paprika & purjolök, basmatirs Pizza Spaghetti med köttfärssås Spaghetti […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: