Det Goda Köket

Det goda köket – 2008 års matmässa på Stockholmsmässan.

I år var första gången vi besökte matmässan trots att det är den 10:e. Matmässan är något vi sett fram emot. Det var en riktig blandning av utställare. Det som förvånade oss mest var att det ändå fanns många utställare med halv- och helfabrikat. Vi menar att matmässan har väl matintresserade som målgrupp och är det verkligen färdiga inplastade ekologiska pannkakor de är intresserade av? Eller färdiga soppor och såser? Vi blev också förvånade över hur många utställare det fanns för vin, nästan en vinmässa. Vi tycker om ett gott vin till maten, skulle uppskatta ett besök på en vingård – men vinmässa är inget för oss. Trots några intressanta utställare är ett besök nästa år tveksamt.

På ett ställe fanns det fina lätta bakelser…som vi bestämde att prova senare, men sedan blev det för sent. Bland annat äppelkompott med kanelmousse – som jag vill prova att göra hemma.

pralinhuset köpte vi praliner som vi avnjöt så fort vi kom hem. Vi kom i håg ungefär vilka smaker vi valt men inte vilken smak som hörde till vilken pralin. Det gick inte ens att komma fram till det när vi åt pralinerna. Mycket goda, men inte särskilt smakintensiva som pralinerna från Amedei eller Betsy Sandberg. Choklad från Amedei fanns hos en annan utställare, Chokladbutiken, tyvärr inga praliner i lösvikt. Dock en chokladask, men vilka praliner eller smaker framgick inte. Hmmm. Bäst i alla fall att nu veta att pralinerna finns att köpa i stan, på Sankt Eriksgatan 99.

Favoritutställaren var Sunda Måltider med produkter från Lamerenda, Toscana. Där hittade vi en god torkad bit karré med smak av fänkål, goda salami varav Cacciatori från Giancarlo Subissati och salsiccia från samma ställe fick följa med. Dessutom fanns där smaskiga kakor och och underbar pecorino. En pecorino var lagrad i 12 månader och underbart god för ynka 150 kronor kilot och en annan med kortare lagringstid men som hade lagrats i hö. Kul! Den senare var också god, men inte lika god att den fick följa med hem. Har vi vägarna förbi Vaxholm så vet vi vad vi inte får missa! Vi fick tips på var vi kan få tag i kastanjemjöl: A tavola vid Odenplan och ett recept på stående fot vad kastanjer kan användas till förutom castagnaccio. Koka kastanjer med fänkål, mosa dem sedan med olivolja, salta och bred på kotletter.

Hos utställaren Global Keram AB hittade vi muffinsformar i silikon eller rättare sagt en platta blå silikon med 12 formar inbyggda. Ska tåla 250 grader samt att man inte behöver fylla alla formar. Bra! Vi tänkte prova att göra chokladfondant i den, så blir det enklare att få ur dem ur formarna. Kanske redan till helgen… Även en brödform i silikon fick följa med hem samt en mindre springform med en diameter på 20 centimeter. Bra med formar i olika storlekar hemma.

Gott och obcent dyrt bröd köpte vi i sista minuten på Vivels. På deras webbsida kan man läsa: ”Bra bröd till bra priser och bästa möjliga service”. Hehe.

Ölands Ost hade goda ostar kryddade med olika spritsorter såsom Calvados, whisky, Konjak, Grappa, Pepparrotsbrännvin bland annat. Cognacs Hubbe och Smale Erik kryddad med whisky kunde vi inte motstå.  Den med Grappa såg vi inte till för den hade kunnat vara ett givet val. Ytterligare 3 stora lufttorkade salami hittade vi av samma sort vi köpt ett par gånger tidigare. De är gjorda på nötkött och kalkon. De brukar finnas på marknader och en gång på antikmässan av alla ställen. De är så bra för de är hållbara i 6 månader och ska vistas hängande i rumstemperatur. Gott att gå och skära sig en bit då och då…

Årstiderna ställde ut och visade deras olika lådor. Jättebra. Kanske vi ska titta närmare på dem på nätet och se om vi ska börja köpa deras lådor. Brysselkålen skulle jag vilja prova, de kommer i klase precis som den växer. Jag tänker mig att den är godare när de små kålhuvudena får sitta kvar ungefär som att smaken bevaras..

Gårdschips köpte vi chips, både vanliga lättsaltade chips, rostad majs och rotfruktschips. Rotfruktschipsen består av potatis, palsternacka och rödbeta. Hur goda som helst! Vi skulle köpt mer…

Föga överraskande hittade vi också ett par kokböcker. Snart blir det till att köpa en till bokhylla till köket…

Roligast på hela mässan var att träffa en i familjen som en av utställarna! Oväntat och kul..! Tyvärr missade vi frun och lilla grabben..! Tusen tack för matkassen..!

På matmässan kommer matbloggpriset delas ut. Det ska bli spännande att se vem det blir eller snarare vilka det blir, för det är ju flera kategorier.

Jag inledde med att jag var lite besviken på matmässan, men trots det kom vi hem med massor av läckerheter och användbara saker – så hur besvikna var vi egentligen? Vad hade vi förväntat oss? Mer mat! Mer spännande produkter och lite mer av det som finns på Bondens egen marknad. För egen del hade jag tänkt mig att hitta pumpor av flera sorter, så att jag kan prova på fler av Ivanas läckra recept. Förutom det mer mat som charkuterier, mat från olika delar av världen, närodlat, svenska delikatesser…typ mer älg, ren och björn… Ölandskroppkakan i Borgholm är ett bra exempel som sålde kroppkakor att ta med eller äta på plats. Mer sånt!

det-goda-koket-1det-goda-koket-2

Väl hemma kalasade vi på ett axplock av de läckerheter vi fått med oss hem tillsammans med en flaska Fonterutoli, Chianti Classico från 2006, en av de goda viner vi köpte med oss hem från Chianti i Toscana.

det-goda-koket-1-4det-goda-koket-3-brod-fran-vivels det-goda-koket-5-middag-hemma

Annons

5 svar

  1. […] 6 – Gustav Adolfsdagen, Gustav Adolfsbakelse 6-8 Det goda köket, Stockholmsmässan, vårt besök 7 – Kladdkakans dag, Brownie 10 – Mårtensafton, gåsamiddag & äppelkaka 14 […]

  2. […] Aktuellt 6-8 Det goda köket, Stockholmsmässan, vårt besök […]

  3. […] limpa, Historiska museet 7 – Kladdkakans dag, Brownie 7-9 Det goda köket, Stockholmsmässan, Besöket 10 – Mårtensafton, gåsamiddag 14 – Ostkakans dag 15-16 – Marmeladmarknad på […]

  4. […] Gustav Adolfsbakelse 7 – Kladdkakans dag, Brownie 12-14 Det goda köket, Stockholmsmässan, Besöket 10 – Mårtensafton, gåsamiddag & äppelkaka 14 – Ostkakans dag, torta […]

  5. […] Gustav Adolfsbakelse 7 – Kladdkakans dag, Brownie 12-14 Det goda köket, Stockholmsmässan, Besöket 10 – Mårtensafton, gåsamiddag & äppelkaka 14 – Ostkakans dag, torta della Nonna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: