Pumpabröd – saffransgult matbröd av vanligt vete och dinkel med rostad pumpa och rostade pumpakärnor samt med en härlig skorpa.
Pumpan gör brödet extra saftigt. Jag tycker om bröd med lite syra och brukar gör en snabbvariant på surdeg. Gott med parmesansmör på.
1 st bröd
Ingredienser
Deg 1
5 g jäst
1,5 dl vatten, ljummet
1,5 dl vetemjöl special
Deg 2
20 g jäst
25 g smör
2,5 dl vatten
ca 300-350 g pumpa, hokkaido (blir ca 1,5 dl mosad)
1 tsk rosmarin, färsk & hackad
1 tsk salt
0,5 dl havregryn, mortlade
5 dl siktat dinkelmjöl (mjöl av dinkel)
2 dl pumpakärnor
ca 3,5-4 dl vetemjöl special
Beskrivning
Deg 1
Smula jäst i en bunke. Tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt mjöl och rör om till en lös deg. Täck bunken med platsfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 4 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform med olivoja. Ta bort kärnor ur pumpan, klyfta pumpans, smörj in med lite olivolja och salt. Lägg pumpan i ugnsformen och baka i mitten av ugnen tills den är riktigt mjuk, cirka 30 minuter. Låt svalna och mosa den sedan.
Rosta pumpakärnor i torr stekpanna med 1 tesked olivolja. Låt svalna.
Deg 2
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt vattnet. Låt det bli fingervarmt, cirka 37 grader. Häll smör- & vattenblandningen över jästen och rör om så att den löser sig.
Rör ner mosad pumpa, salt, havre och hackad rosmarin i degskålen. Tillsätt dinkelmjölet. Blanda i deg 1 och sedan pumpakrärnorna. Tillsätt sedan resten av mjölet i omgångar och knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt degen jäsa under duk cirka 60 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Forma till ett slätt ovalt bröd och rulla i lite mjöl. Lägg över på bakpappersklädd plåt. Låt brödet jäsa under handduk på dragfri plats i cirka 30 minuter.
Pensla brödet med ljummet vatten och grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Ta ut brödet, låt ugnsluckan vara öppen, sänk ugnsvärmen till 200 grader, pensla brödet igen med ljummet vatten. Grädda sedan brödet i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter. Låt ugnsluckan vara lite öppen tills gradantalet gått ner till 200.
Låt det nybakade brödet svalna på galler utan duk eller ät pumpabrödet bums, direkt, på en gång medan smöret smälter på brödet…och gärna då parmesansmör.
Filed under: Bröd | Tagged: bakat, bakning, Bröd, dinkel, hokkaido, mat, matbröd, pumpa, pumpabröd, pumpakärnor, recept |
[…] är gott på bröd, särskilt nybakat. Vi åt det på pumpabröd. Det var saltigt och mycket gott! Funkar nog fint på nykokt färsk grön […]
[…] Ullas ostiga*** Potatispuré Potatispuré med olivolja Potatissallad, klassisk Potatissallad Pumpabröd Pumpapaj med Mortadella Pumpa ugnsstekt med salvia & kanel […]
[…] glömt bort att testa eller en pumpamarmelad med vanilj och Amaretto…Annat gott med pumpa är pumpabröd som jag tyvärr inte kan baka när jag inte har ugn, Nonna Ivanas underbara pumpapaj med Mortadella […]