Brödröra med svarta oliver – stekt lök och oliver mixade med bröd, chili, vitlök & oliver med liten syra av rödvinsvinäger.
Ett mycket lyckat köksexperiment med medelhavssmaker. Påminde lite om Jamie Olivers brödsås, fast godare och lite om pesto – men ändå inte.
Brödröran var god till stekt fläskfilé i bitar, men även att mumsa i sig med liten sked. Förslagsvis en höjdare på crostini eller baguette.
Ingredienser
1-2 msk olivolja
1 hand svarta oliver, urkärnade, spanska
0,5 liten gul lök, hackad
50 g pinjenötter
1 st vitlök
1 skiva vitt bröd, t.ex. formbröd eller lantbröd
2-3 cm röd chili
1-2 krm socker
ca 0,5 tsk rödvinsvinäger
ca 0,5 dl olivolja
salt & svartpeppar
ett par blad mynta alternativt lite torkad, hackad
Beskrivning
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Fräs oliver och lök tills löken är mjuk. Tillsätt pinjenötter och vakta dem noga så de ej bränns. Tryck till en vitlöksklyfta med bredsidan av en kökskniv, skala och skär i några bitar. Lägg i stekpanna och fräs med.
Ta en bit torkad chili, eller ugnstekt/fräst chili – hacka.
Rosta bröd i brödrost eller i ugn. I brist på det, fräs det som krutonger i lite olivolja i stekpannan.
Lägg samtliga ingredienser i en matberedare och kör, eller finhacka alltsammans. Blanda i lite socker, rödvinsvinäger och en skvätt olivolja. Smaka av med salt och peppar. Smaka av syran och tillsätt rödvinsvinäger efter smak samt späd med olivolja till önskad konsistens. Blanda i mynta.
Filed under: Medelhav, Röror | Tagged: brödröra, mat, medelhavsmat, olivröra, pålägg, pinjenötter, röra, röror, recept, sås, svarta oliver, Tillbehör |
Kommentera