En av mina första matlagningsupplevelser är från hemkunskapen som vi hade i högstadiet och lite förvånande är det en soppa. Förvånande för att soppa är något som vi i allmänhet äter ganska sällan. Det här är en matig och smakrik soppa som är enkel att göra och som också går ganska snabbt.
Ingredienser
Köttfärs 500g
Olivolja 1-2 msk
Gul lök 1 st
Vitlöksklyftor 1-2 st
Vatten ca 1,5 liter
Oxbuljongtärningar 2-3 stycken
Potatis 5-6 mellanstora
Morötter 2-3 stycken
Palsternackor 2-3 stycken
Tomatpuré 2 msk
Chilisås 3/4 dl
Salt 1 msk
Peppar 1 krm
Ev lite persiilja
Beskrivning
Börja med att hacka lök och vitlök. Riv potatis, morötter och palsternackor på det gövsta rivjärnet. Fräs löken i olivoljan i en stor kastrull som rymmer 2-3 liter. Tillsätt sedan köttfärsen och låt den brynas. Tillsätt vatten, buljongtärningar, salt och peppar. Tillsätt de rivna grönsakerna och låt det koka upp. Sjud i ca 5 minuter innan det är daga att tillsätta tomatpuré och chilisås. Låt sjuda ytterligare ca 10 minuter till grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar och strö eventuellt över lite hackad persilja innan serveringen.
Servera med färskt vitt bröd.
Filed under: Nöt, Soppor, Svenskt | Tagged: färs, färsrätt, färsrätter, huvudrätt, huvudrätter, köttfärs, köttfärsrätter, köttfärssoppa, mat, middag, nötfärs, nötkött, recept, Rotsaker, soppa, soppor, sopprätt, sopprätter, varmrätt, varmrätter |
[…] med oliver & körsbärstomat Kycklingleverpastej Kärleksmums Köttfärsbiffar, senapskryddade Köttfärssoppa a lá klass 9F i Björkskataskolan i Luleå… Köttfärssås, […]
[…] recept med köttfärs: hamburgare, julköttbullar, senapskryddade köttfärsbiffar, köttfärssoppa, […]