Veckomeny vecka 39

Nu äntligen vet jag vet den gröna knottriga typ krokodilhudsliknande gröna grönsaken som har ungefär längden av en zucchini heter. Kerala. Jag har varken sett eller hört talas om den förut. Den ska tydligen var mycket bitter, en typ av bitter pumpa(bitter gourd) och verkar användas i indisk matlagning. Innan den används ska den saltas för att dra ur lite av beskan i någon timme. På bengaliskt manér äts de i början av en måltid för bättre matsmältning. De kan skivas och friteras, koka och blanda den med mosad potatis och används i en grönsaksgryta från Bangladesh som heter Shukto, verkar gröpas ur och fyllas för att sedan tillagas. Om de är lika beska som cikoria är det inget för mig. Läs här om en som gett sig på att tillaga den. Men de ser så himla skojiga ut..

Jag fick med mig en hel bukett doftande mynta från Kistagrossen som jag tänkte blanda i ett par fläskfärsbullar och ha i pitabröd. Men så fick jag med det där stora halvplatta brödet som är så gott – något turkiskt bröd. Jag gjorde som små små hamburgare av fläskfärsen fullmatade med hackad mynta och en hel del lime – både saft och skal samt lite chili för hettan. Bröd skar jag som fyrkantiga hamburgerbröd som jag halverade och fyllde med hamburgaren, lite strimlad sallad, granatäppelkärnor, skivor av tomat, lök  och stekt miniaubergine och som dressing en klick turkisk yoghurt. Mycket gott!! Supergoda fläskfärsbiffar att bara äta som de var. Gillar syrlig mat..!

karelaTurkiskt brödTurkist bröd i närbild

Såg Cookalong med Tina Nordström som är inspirerat av Gordon Ramsays program med samma namn. Nu är Tina ingen tv-kock jag följer eller kommer följa, men när Carolina Gynning skulle vara med tänkte jag att att det kunde vara kul att se. Carolina lyfte faktiskt hela programmet..och hon kunde vara med i varje avsnitt!! Det lagades bland annat sashimi på lax och  Cordon Bleu med potatismos och ärtor vilket jag ska försöka komma ihåg att laga. Lättlagat såg det ut att vara och gott. Se avsnittet här.

Speltisdag med Mexburgare. Mexburgare var god, med burgaren i ett tunt mindre tortillabröd, någon typ ab patatas (klyftpotatis), lite strimlad sallad, jalapenos och någon hetare tjock sås med eventuell majonäsbas med ett par nachoschips till –  vilket är deras egna burgerdressing. Jag tycker Spanjorens mat är lite söt. På gränsen till för söt nästan. Jag slarvar en del med maten numera och onsdagen var en sådan. Jag glömmer bort att äta. Dumt!

I torsdags åt jag i alla fall en ordentlig middag i mysigt sällskap. Texas Burger co. är en av mina favorit i Kista foodcourt. Deras pommes frites är verkligt goda och likaså dipparna. På Peppercorn är det en jättegod peppardressing som man även kan få som dipp. I fredags var jag borta på middag och fick prova ett jättegott vin, Amarone, och en spansk god ost, manchego. Sedan myste vi med typ av plocktallrik med prosciutto, halverade Romantica-tomater med balsamico(Gott!!), någon hårdost inlagd i balsamvinägersmakande marinad som först såg ut att vara auberginetärningar, kronärtskockor och crostini med tapenade och till det en god flaska rödvin, Masi. Jättemysigt!

Restaurang Kungsholmen, Foto av Claudio Bresciani  Scanpix

På lördagskvällen brann restaurang Kungsholmen ordentligt, förhoppningsvis är det inte så skadat som det verkar. Men så himla ledsamt. Läste i Aftonbladet att Keith Floyd ska kremeras inlindad i bananblad eller nja i en kista av bananblad. Det var annorlunda, men tydligen gillade han att laga mat med blad och då passar det riktigt bra. Men min första tanke var ändå att han själv tillagas…

På måndag börjar Matakuten igen med underbara Paul Svensson, Melker Andersson, Carola Magnusson och Bert Karlsson. Bra med fokus igen på skolmaten!

 

Middagar
Fläskfärsburgare med lime & mynta i turkiskt bröd med granatäppelkärnor
Mexburgare, Spanjoren,  Kista foodcourt
Bran flakes med mjölk
Peppercorn Hamburgare, Texas Burger co., Kista foodcourt
Plockmat i form av prosciutto, tomat med balsamico, crostini med tapenade, kronärtskockor & marinerad ost
Grön curry med zucchini, sojabönor, haricots verts, miniaubergine, gröna ärtor & champinjoner, basmatiris
Smörstekt toast täckt med ett berg av äggröra, knaperstekt bacon och strimlad romansallad

Fläskfärsburgare med lime & myntaGrön curry med zucchini, sojabönor, ärtor & paprikaSmörstekt toast täckt med ett berg av äggröra, knaperstekt bacon och strimlad romansallad

Länkar till sidor om annorlunda grönsaker: Hare Krsna, S. Anand group.

Etiketter: , , , , , , .

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: