Citronkakor fyllda med lemon curd

Citronkakor fyllda med lemon curd – som små smarriga munkar med citronsmak.

Det är citronkakorna var så förbaskat goda. Vi åt upp dem omedelbart bums. Min minimuffinspåt var mer för miniminimuffins så jag använde vanliga muffinsformar. Varje kaka jag tog ur formen fick ett hål i botten, men fyllningen stannade kvar. Sedan fanns det ingen pensel så varje citronkaka fick sig ett smörbad innan rullningen i citronsocker. Jag tror det är bättre att göra dubbel sats, dels för att det är lättare att vispa en större mängd smör vitt och fluffigt med socker och dels för att 1s tar slut för snabbt! Skulle vara sagolika till frukost, kanske varje dag och ingen risk för skörbjugg – det är citron i!

Lemon curd är en citronkräm gjord av vispat ägg, socker och citronsaft samt ibland lite rivet skal. Den är len som honung i konsistensen och i slutet av 18oo och början av 1900-talet serverades den hemlagad som alternativ till sylt till scones. Hemlagad görs den i små mängder då den inte alls håller sig som sylt.

Ett underbart recept av Christina Gyllner, som jag äntligen provbakat.

12 st

Ingredienser
1,5 dl vetemjöl
2 msk majsstärkelse
1/4 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt
50 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
1 citron, rivet skal
0,5 dl mjölk
6 tsk lemon curd

Till pensling
1 dl strösocker
50 g smält smör
1 citron, rivet skal

Beskrivning
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en minimuffinsplåt med smör eller ställ muffinsformar på en plåt.

Blanda vetemjöl, majsstärkelse, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en bunke.

Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt. Tillsätt ägg och citronskal under omrörning. Varva de torra ingredienserna med mjölken och blanda väl.

Fördela lite smet i botten av formen, klicka ner lemon curd (cirka en halv tesked) och fördela sedan resterande smeten över klicken med lemon curd.

Grädda i ca 15-20 minuter. Låt citronkakorna svalna lite.

Blanda citronskal och strösocker. Fördela med fingertopparna så sockret blir lite ”blött”. Pensla lite smält smör på varje kaka eller doppa dem i smöret och doppa sedan var och en i citronsockret. Ös över mer citronsocker på ovansidan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: