Fröknäcke

Fröknäcke – knäckebröd av linfrön, pumpakärnor, sesamfrön, solrosfrön och vallmofrön med lite mandelmjöl och fiberhusk kryddat med enbart salt.

Jag är stormförtjust i proteinknäcket med sesam och linfrö som alltid finns hemma i skafferiet, så tänkte att jag skulle prova att baka eget. Jag hittade ett recept av Leila Lindholm att provbaka. Det blev mycket gott, men inte alls som proteinknäcket utan skört och poröst. Jag kommer definitivt baka det igen och roligt att variera med olika frön. Men jag kommer också försöka mig på ett som är mer likt proteinknäcket då det är mer hårt och lättare att göra mackor av.

Det är linfrön och fiberhusk som gör att fröknäcket håller ihop, men resten av ingredienserna är bara att byta ut efter tycke och smak.

2 plåtar

Ingredienser
1 dl hela linfrön
2 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
3,5 dl solrosfrön, ca 200 g
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön
flingsalt

Beskrivning
Sätt ugnen på 160 grader varmluft.

Blanda allt utom vallmofrön i en bunke. Låt konsistensen bli något tjockare än tunnflytande.

Bred ut smeten tunt på 2 plåtar klädda med bakplåtspapper. Ta hjälp av händerna för att att få ett jämnt lager. Låt vila i 5-10 minuter.

Strö över vallmofrön och lite flingsalt.

Grädda fröknäcket i cirka 60-70 minuter.

Låt knäcket svalna och lossa försiktigt bakplåtspappret från bröden.

Förvara fröknäcket torrt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: