Pesto

Pesto – röra av färsk basilika, rostade pinjenötter, vitlök, salt, grana padano och olivolja.

Pesto kommer av det italienska ordet pestare som betyder störa. Pesto kommer från hamnstaden Genua som är huvudstad i regionen Ligurien, Norra Italien, som också är Italiens 6:e största stad. Pesto ska som ordet antyder störas och det i mortel och Genovese kommer från staden, pesto alla Genovese.

Pesto passar bra till pasta. Allra helst serverad till den platta spaghettin Trenette,  från staden,  som är något smalare än tagliatelle.

4 dl

Ingredienser
3 krukor basilika
6 st vitlöksklyftor
3 krm salt
50 g pinjenötter
150 g grana padano, ca 1,5 dl riven
3 dl olivolja

Beskrivning
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Vänd dem då och då.  Passa noga!

Skala vitlöksklyftorna, tryck till dem med bredsidan av kniven och hacka dem grovt.

Nyp av basilikabladen och lägg dem i en mortel, tillsammans med pinjenötterna, vitlökshacket och salt. Mortla till en pasta.

Riv osten, det mest fint och en del grovt och tillsätt i basilikapastan.

Rör ner olivolja någon halvdeciliter i taget och rör till en simmig kräm.

Klart!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: