Pesto – röra av färsk basilika, rostade pinjenötter, vitlök, salt, grana padano och olivolja.
Pesto kommer av det italienska ordet pestare som betyder störa. Pesto kommer från hamnstaden Genua som är huvudstad i regionen Ligurien, Norra Italien, som också är Italiens 6:e största stad. Pesto ska som ordet antyder störas och det i mortel och Genovese kommer från staden, pesto alla Genovese.
Pesto passar bra till pasta. Allra helst serverad till den platta spaghettin Trenette, från staden, som är något smalare än tagliatelle.
4 dl
Ingredienser
3 krukor basilika
6 st vitlöksklyftor
3 krm salt
50 g pinjenötter
150 g grana padano, ca 1,5 dl riven
3 dl olivolja
Beskrivning
Rosta pinjenötterna i torr stekpanna. Vänd dem då och då. Passa noga!
Skala vitlöksklyftorna, tryck till dem med bredsidan av kniven och hacka dem grovt.
Nyp av basilikabladen och lägg dem i en mortel, tillsammans med pinjenötterna, vitlökshacket och salt. Mortla till en pasta.
Riv osten, det mest fint och en del grovt och tillsätt i basilikapastan.
Rör ner olivolja någon halvdeciliter i taget och rör till en simmig kräm.
Klart!
Filed under: Italienskt, Röror, Såser & röror | Tagged: örter, örtröra, örtröror, örtsås, örtsåser, basilikapasta, basilikapesto, basilikaröra, basilikasås, grana padano, Italienskt, Ligurien, mat, parmesan, parmesanost, pesto, Pesto Genovese, pinjenötter, röra, röror, recept, sås, såser |
Kommentera