Limesill

Limesill – inlagd sill i limesmakande lag med citrongräs, limeblad, ingefära och purjolök dekorerade med skivad lime.

Heminlagd sill är gott och roligt att göra. Vi fuskar och köper inläggningssill och smaksätter som vi vill ha den. Gärna ett par olika sorters sill och därför lägger jag in sill i små burkar. Att lägga in sill med inläggningssill blir dyrare än att köpa färdiginlagd, men vi gör det för att det är roligt och att man kan välja smak själv. Den här burken innehåller lite mindre sill än de färdigköpta, 105 gram mot 120.

Sill äter vi till påsk, midsommar och jul och gärna ett par gånger under sommaren. Jonas föredrar klara sillinläggningar och det här är ännu en sådan. Klar i betydelsen genomskinlig till skillnad mot t.ex. senapssill.

För friskare limesmak, ta ej med limeskal eller limeskivor. Kanske öka mängden limesaft något… Skalen kan bidra med en liten bitterhet – en smaksak helt enkelt.

2,5 dl

Limesill - inlagd sill i limesmakande lag med citrongräs, limeblad, ingefära purjolök dekorerad med skivad lime och liten bitterhet.  Ingredienser lag
2,5 msk vatten
2,5 msk socker
1 st citrongräs, fint skivad
0,5 cm ingefära, skivad
2 limeblad, varav 1 smulat
0,25 dl limesaft (av pressad lime, ca 1 st)
0,5 tsk rivet limeskal

Övriga ingredienser
0,5 burk inläggningssill (105 g)
2 skivor lime
7-10 cm purjolök, fint skivad

Beskrivning
Skölj sillfiléerna i kallt vatten. Skär i 1,5-2 centimeter breda skivor lite på snedden.

Koka upp vatten och socker tillsammans med lagerblad, limeblad, ingefära och citrongräs, så att sockret löser sig. Låt svalna något. Pressa i lime och lägg det rivna limeskalet. Låt svalna. Varva sill och purjolök i en glasburk. Tryck ner limeskivorna på sidan som dekoration och även limebladet från lagen. Kanske även en av ingefärsskivorna från lagen. Låt dra i kylskåp 2 dygn.

Andra goda inlagda sillar: romsill, löksill, krämig citronsill, citronsill.

Etiketter: , , , , , , , , , .

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.