Krämig sås med smak av örter och senap till fisk – sås på vispgrädde, vitt vin, fiskfond, mjölk, ordentligt med smör, fransk senap, grovkornig skånsk senap kryddad med örter som persilja, dill, basilika.
Kan man få för många recept på goda såser? Nej, det kan man förstås inte! Här kommer en mycket god variant som ger mycket smak till en enkelt lagad fiskbit. Den passar utmärkt till marulk, torsk eller varför inte lax. Förslagsvis är fisken endast kryddad med salt och peppar och bakad i ugnen på en ganska låg temperatur eller varför inte ångkokad?
4 portioner
Ingredienser
Schalottenlök 2 st
Smör 75 g
Vitt vin 1,5 dl
Vatten 1,25 dl
Fiskfond 1,5 msk
Vispgrädde 1 dl
Mjölk 1/2 dl
Finhackade örter 1,5 dl (förslagsvis persilja, dill och kanske basilika)
Dijonsenap 2 tsk
Grov skånsk senap 1 tsk
Beskrivning
Koka upp vatten, fiskfond, vispgrädde, mjölk och smör. Låt det sjuda till såsen blir krämig. Vill den inte bli krämig kan du reda såsen med lite maizena. Finhacka löken. När det närmar sig serveringsdags är det dags att tillsätta senapen och värma såsen under ca 1 minut medan man vispar såsen lätt. Tillsätt finhackad lök och örter under omröring.
Lägg upp en portionstor fiskbit på varje tallrik som du häller en ordentlig skopa sås över. Toppa detta med fint skivad salladslök som du har låtit dra in en dressing av rapsolja, citron, salt och peppar. Till detta serveras lämpligen ett luftigt och gott potatismos som har fått en lätt smak av citron.
Filed under: Såser | Tagged: örtsås, dijonsenap, fisksås, fisksåser, mat, recept, sås, såser, senap, skånsk senap, vinsås, vitt vin, vitvinssås |
[…] Kryddsmör med vitlök och persilja Kräftstjärtar i dillkryddad syrlig sås (pastasås) Krämig sås med smak av örter och senap till fisk Kyckling, helstekt & fylld med underbara afrikanska smaker Kyckling i Black Pepper Sauce […]